Şeitan: Pensionările anticipate parţiale îngheţate până la 1 ianuarie

Pensionările anticipate parţiale vor fi îngheţate până la intrarea în vigoare a Legii sistemului unitar de pensii publice, respectiv 1 ianuarie 2011, a declarat, luni, 10 mai, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, în biroul Permanent al Senatului.

‘Această decizie a fost luată atât în actualul context economic şi al discuţiilor cu FMI, cât şi al constatării faptului că pensionarea anticipată a fost folosită în mod abuziv de firme, ceea ce a dus la creşterea masivă a numărului de pensionări anticipate, acestea triplându-se în fiecare an”, a spus Şeitan, precizând că aceasta va fi noua lege a pensiilor, începând de anul viitor.

În ceea ce priveşte reducerile bugetare anunţate, ministrul Muncii a menţionat că, după şedinţa de Guvern de miercuri, se va stabili modul în care acestea vor putea fi făcute.

‘Referitor la reducerile anunţate, deocamdată în forma unor înţelegeri, care urmează să fie stipulate într-un act normativ ce va fi înaintat Parlamentului, dar care nu a fost încă stabilit, după şedinţa de Guvern de miercuri urmează să avem o imagine asupra vehicolului pe care-l vom utiliza în relaţia cu legislativul, pentru a putea realiza o intervenţie temporară asupra unor cheltuieli ale bugetului consolidat al statului. Mă refer la pensii, şomaj şi asistenţă socială’, a spus mihai Şeitan.

Senatorii au respins marţi un amendament referitor la introducerea unui nou capitol special referitor la pensiile magistraţilor, iar ministrul Muncii consideră că ideea reglementării pensiilor ocupaţionale este binevenită şi va fi luată în discuţie, ‘dar nu în acest context, pentru a putea include şi alte categorii socio-profesionale’.

Votul final pe Legea unitară a pensiilor va fi dat, luni, potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată cu Legea unitară a pensiilor, proiectul având termen de adoptare tacită luni, 10 mai.

Guvernul a adoptat pe 10 februarie proiectul legii pensiilor, solicitând Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă, lucru care nu a fost aprobat însă de Biroul Permanent al Senatului.

După votul din plenul Senatului, legea unitară a pensiilor urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata