Viaţa şi moartea Annei Politkovskaia, subiectul unui documentar

24

“Scrisoare catre Anna: Povestea mortii jurnalistei Anna Politovskaia”, un documentar realizat de Eric Bergkraut, abordeaza angajamentul ziaristei asasinate, scrie ziarul Le Figaro.

La 7 octombrie 2006, Anna Politkovskaia era asasinata la intrarea in imobilul in care locuia, in Moscova. Avea 48 de ani. Acest sfârsit tragic “nu a fost o surpriza pentru nimeni”, afirma Eric Bergkraut, realizatorul documentarului. De la reportajele sale in Cecenia, prin 1999, aceasta ziarista rusa a simbolizat opozitia fata de putere. Se mai atentase la viata sa si se simtea amenintata in permanenta.

“De ce mai sunt inca in viata? Când ma gândesc, imi zic ca este un miracol. Probabil ca cineva vrea sa ma tina in viata pe acest pamânt. Chiar cred acest lucru”, declara ea in 2003.
Eric Bergkraut a inceput sa faca un documentar despre ea, când inca era in viata, axat pe ideea de libertate. Filmul a devenit un omagiu adus ziaristei disparute, o marturie despre personalitatea sa, despre lupta ei si modul in care a fost anihilata.

“În amintirile mele, Anna este o femeie eleganta, plina de discernamânt si spirit autocritic”, declara realizatorul documentarului. Spiritul ei exigent nu facea viata usoara apropiatilor ei. În timp ce sotul ei a parasit-o, satul sa o vada tot timpul muncind, dupa cum marturiseste el insusi, copiii ei au sustinut-o: “Nu i-am spus niciodata: nu, mama, nu te duce!”, afirma fiica sa.

Fiica de diplomati, Anna Politkovskaia si-a inceput cariera de jurnalist in 1980, la ziarul Izvestia, si a continuat-o la revista independenta Novaia Gazeta. Acolo si-a publicat reportajele despre Cecenia. Ea denunta crimele comise aici, considerându- le un genoc id. “Angajamentul nu era politic, ci uman”, afirma distribuitorii Scrisorii catre Anna. “Numai sângele nevarsat conteaza pentru ea. Numai cei slabi conteaza.”

Nu numai ca ea face auzita vocea lor, dar prin autoritatea ei categorica devine o forta simbolica. Este solicitata ca negociatoare la luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din Moscova, de catre un comando cecen, in 2002. Acest lucru nu impiedica o baie de sânge. Doi ani mai târziu, pleaca la Beslan, când au fost luati alti ostatici la o scoala.

Dar nu mai ajunge acolo: este otravita in avion si internata in stare grava. Analizele de sânge aveau sa dispara, impiedicând identificarea otravii. Procesul care a urmat dupa asasinarea ei, prin impuscare, nu a fost mai putin opac si trucat. “Scrisoare catre Anna” respecta spiritul acesteia scotând in evidenta faptul ca lezarea adevarului si a justitiei lasa crimele nepedepsite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata