Şeitan: Rata şomajului va fi de 7,0 – 7,2%, la sfârşitul lui 2009

Rata somajului va ajunge, la sfârsitul acestui an, la 7,0 – 7,2%, in crestere fata de cea actuala, de 6,97%, a declarat miercuri (28 octombrie 2009) Mihai Seitan, candidatul propus la portofoliul de ministru al Muncii, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor.

“Eu cred ca milionul acela de someri este exagerat pentru viitor, dar, in orice caz, sfârsitul acestui an ne va duce catre 7,0 – 7,2% somaj, deci o crestere fata de cea avem acum, 6,97%”, a spus el. Referindu-se la strategia de intrare pe piata muncii a tinerilor si femeilor, Mihai Seitan s-a declarat “intrigat” de incercarea de a obtine “cu cât mai mare asiduitate si rapiditate fonduri europene care se duc catre resursa umana”.

“Am ramas socat sa vad o analiza recenta care arata ca din cei 4,3 miliarde de euro nerambursabili alocati României pâna in 2013, având in consum 1,15 miliarde de euro pâna in 2009 inclusiv, nu am reusit sa tragem bani prin proiecte de natura resurselor umane decât 4,75%, adica peste 50 de milioane de euro, având 5.000 de proiecte depuse, insa numai 800 aprobate”, a spus el.

Analizând cauzele, potrivit lui Seitan, doua lucruri ies in evidenta si anume faptul ca firmele, institutiile de stat si ONG-urile nu sunt interesate sa-si intocmeasca proiectele cum trebuie si comunicarea dinspre minister catre aceste institutii este foarte slaba sau este lasata “la indemâna unui site de pe care oamenii citesc. De asemenea, exista multa birocratie, iar daca un antet este pus in dreapta, iar el trebuie pus in stânga, proiectul este respins”, a explicat el.

În opinia lui Seitan, este nevoie de preventie, de imbunatatire, pentru ca acel proiect, care e bun in fond, sa poata fi aprobat pentru a obtine banii. “Aici este o treaba foarte serioasa de rezolvat.
Am intrat deja in analizele de genul acesta, pentru ca cele 5.000 de proiecte sunt chiar bune, iar unele dintre ele se refera, pe o suma suficient de mare, la zona activarii fortei de munca si acoperirii unor salarii chiar pâna la un nivel de 75% pe un an in cazul tinerilor sau femeilor si nu sunt solicitate astfel de proiecte, firmele spunând ca au resurse si nu le intereseaza sa faca acest lucru, ceea este fie o lipsa de intelegere, fie nu au nevoie”, a subliniat Mihai Seitan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata