Şeitan şi Vlădescu, responsabili cu haosul. Românii redescoperă umilinţa cozii

Beneficiarii veniturilor profesionale au retrăit coşmarul cozilor comuniste: lungi, de 5-6 ore, în caniculă şi praf. Responsabili de haos, miniştrii Boc, Şeitan şi Vlădescu s-au făcut că nu le văd. Actorii, scriitorii, jurnaliştii şi persoanele fizice autorizate au fost trimişi la cozi de guvernanţi pentru a plăti contribuţiile pe drepturile de autor, scrie Adevărul.ro.

Ieri a fost ultima zi, potrivit legii, când cei cu venituri profesionale mai puteau să-şi depună declaraţiile de asigurare şi să plătească dările la pensii, şomaj şi la sănătate. Modul în care se fac aceste încasări este de-a dreptul umilitor. Ore ­întregi în căldură şi în soare pentru înregistrarea unor documente care durează numai trei minute.


Nu numai Casa de Pensii a fost ţinta aglomeraţiei, ci şi xeroxul de peste drum, singurul loc de unde oamenii îşi pot cumpăra documentele tipizate necesare. Contribuabilii suspectează o „afacere” între cei de la Casa de Pensii şi xerox.

„S-au îmbogăţit ăia. Dacă nu ştii ce să ceri, îţi pun în braţe hârtii care te costă 15 lei, pentru orice eventualitate. Un dosar de carton, care e obligatoriu, costa ieri 3,5 lei, iar azi 1,5 lei, că s-au sesizat oamenii. Tipizatele le dau la preţuri diferite, după ureche”, se plânge o tânără.

„Ieri am venit ca să mă informez, să văd cum merg lucrurile, iar angajaţii nu ştiau să dea nicio informaţie. Azi a mers puţin mai bine, dar tot n-am reuşit să mă descurc. Am completat o groază de documente, aşa cum scria pe uşă, iar la ghişeu mi s-a spus că unele nu sunt necesare. Nu te ajută decât oamenii de la coadă”, povesteşte o actriţă.

Ileana Olteanu este printre puţinii care au primit, astăzi, o veste bună. Pensionată anul trecut, a încheiat o colaborare cu o firmă de cosmetice şi astăzi a venit să-şi declare veniturile. „Am aflat că pensionarii care devin persoane fizice autorizate nu mai trebuie să plătească nimic, sunt foarte fericită. La şomaj, în schimb, nu m-au întrebat nimic şi mi-au luat banii„, spune Ileana Olteanu.

La cozile de la ghişee s-au format adevărate legături interumane. Oamenii se ajută între ei la completarea formularelor, iar din când în când mai apare şi câte un contabil care, în timp ce stă la coadă, le oferă „asistenţă juridică”.

Dar cel mai adesea sunt solicitaţi oamenii de la pază, care le explică oamenilor la ce ghişeu trebuie să meargă, ce documente trebuie să depună şi de unde le obţin. „Bodyguardul e singurul care dă informaţii, în ­rest nu te ajută nimeni”, spune un tânăr venit să-şi declare veniturile de persoană fizică autorizată.


O singură declaraţie

Autorităţile au afişat conturile la sediile instituţiilor la care se depun declaraţiile de impunere, a declarat preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. Ea a mai spus că persoanele care obţin venituri din activităţi independente, inclusiv drepturi de autor, au obligaţia de a depune câte o declaraţie o singură dată la Casa de Pensii, Agenţia pentru Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate, urmând să depună alte declaraţii dacă veniturile scad sub 5 salarii medii brute.

Contribuţia de asigurări sociale de pensie este de 10,5 la sută din venitul brut, cea de şomaj – 0,5 la sută, iar cea de sănătate – 5,5 la sută. Până ieri, 1.700 de persoane au depus declaraţii la Bucureşti, 1.600 la Cluj şi 1.300 la Timişoara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata