Sergiu Nicolaescu nu se consideră „ciuruit” de alţi regizori în urma comunicării rezultatelor CNC

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu se consideră „ciuruit” de alţi regizori în urma comunicării rezultatelor Centrului Naţional al Cinematografiei. „Ziarelor care spun că nu ştiu ce regizor „m-ar fi ciuruit” la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei le răspund:

Dosarul filmului este înscris în concurs de producător, în cazul de faţă de MediaPro Pictures, nu de mine. Banii de producţie sunt deci obţinuţi de studio, nu de mine. Eu voi avea un contract de regizor. Iar pentru a mă ciurui amintitul regizor sau alţii, trebuie să facă mai întâi nişte filme, să determine nişte spectatori să le vadă şi pe urmă mai vorbim”, a declarat joi (19 august 2010) apreciatul regizor.

Proiectul „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare – 1.635.000 de lei – la concursul organizat, anul acesta, de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), informează site-ul instituţiei
Pe locul al doilea s-a situat Sergiu Nicolaescu, care a obţinut 1.561.841 de lei. Proiectul „Ultimul corupt al României”, pentru care acesta a primit finanţare de la CNC, va fi realizat de casa de producţie MediaPro Pictures.

Pe locul al treilea s-a situat proiectul „El Rumano”, care va fi regizat de Cătălin Mitulescu. Acest proiect a primit o finanţare de 1.269.909 lei de la CNC.
Pe poziţia a patra s-a clasat proiectul „Doar cu buletinul la Paris”, de Horatiu Mălăele, care a primit 1.097.559 de lei, urmat de „Iguanele”, de Marian Crişan – 1.084.828 de lei.

„Elisabeta Rizea”, proiectul inclus în seria despre eroii luptei anticomuniste realizat de Constantin Popescu, a primit o finanţare de 1.068.490 de lei, iar proiectul Hi Film „Toată lumea din familia noastră”, care va fi regizat de Radu Jude, a primit 1.006.982 de lei. Proiectul lui Radu Jude a fost respins în sesiunea precedentă de concurs CNC.
Proiectul care va fi regizat de Adrian Sitaru, „Domestic”, a primit o finanţare de 977.811 lei, în timp ce proiectul care va fi regizat de Adrian Popovici, „Bonded/ Încatusat”, a primit o finanţare de 812.505 lei, iar proiectul lui Geo Saizescu „A doua şansă” a primit o finanţare de 795.890 de lei.

CNC a anunţat, la sfârşitul lui aprilie, că va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta, anul trecut, instituţia neorganizând nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice. Pentru prima dată, anul acesta, secţiunile dedicate documentarelor şi animaţiei din cadrul concursului au avut jurii separate.

Comisia de selectie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lungmetraj şi scurtmetraj – producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, în vederea acordării de credite financiare directe, i-a avut in componenţă pe Constantin Chelba, director de imagine, Laurenţiu Damian, regizor, profesor universitar, Marius Iuraşcu, director RADEF, Florin Mihailescu, director de imagine şi profesor universitar, şi Călin Stănculescu, critic de film.

CNC a fost criticat, în ultimii ani, de către cineaşti precum Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu. Proiectele care au obţinut cea mai mare finanţare la ultimele sesiuni de concurs CNC, la categoria lungmetraj, sunt „Aurora”, de Cristi Puiu, şi „Marti, după Crăciun”, de Radu Muntean, ambele selectate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata