Sindicatele feroviare pot declanşa greva generală în 30 de zile

Sindicatele feroviare pot declanşa greva generală în circa 30 de zile, respectiv în jurul datei de 25 septembrie, în cazul în care nu se vor înţelege cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, disponibilizările anunţate neputând fi aplicate de la 1 septembrie, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Nu putem aplica disponibilizările de la CFR începând cu data de 1 septembrie, aşa cum a anunţat ministrul Berceanu, pentru că trebuie respectate anumite reglementări ce ţin de Codul muncii. Mai mult ca sigur nu ne vom înţelege în discuţiile pe care le vom purta mâine (miercuri – n.r.) cu reprezentanţii ministerului şi ai companiilor, pentru că dialogul social nu există, iar dacă nu ne vom înţelege, în circa 30 de zile putem declanşa greva generală”, a spus Iulian Măntescu, la sfârşitul unei întâlniri cu responsabilul pentru Transporturi al PSD, senatorul Sorin Bota.

Măntescu a precizat că disponibilizările anunţate de Ministerul Transporturilor nu vor rezolva problemele de fond ale Căii Ferate, soluţiile propuse de sindicate fiind alocarea unor sume din PIB pentru CFR Călători şi CFR SA, precum şi numirea unor conducători competenţi la nivelul societăţilor şi aplicarea unor strategii pe termen scurt mediu şi lung la nivelul companiilor de cale ferată.

„Disponibilizările propuse ne duc în situaţia în care nu mai putem asigura siguranţa circulaţiei pe calea ferată. De asemenea, condiţiile de muncă ale angajaţilor fac în aşa fel încât aceştia să nu mai răspundă de noi şi suntem puşi în situaţia de a nu-i mai putea tempera, iar aceştia pot scăpa oricând de sub control”, a spus Măntescu.

Acesta a explicat că, dacă nu vor fi rezolvate problemele de fond ale CFR în februarie – martie 2011, alte 7.000 – 8.000 – 10.000 de angajaţi vor trebui să fie daţi afară din sistemul feroviar.

Companiile de cale ferată vor trebui să recurgă la disponibilizări pentru a intra într-un echilibru, data avansată fiind 1 septembrie, a anunţat, luni, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

„Eu cred că nu putem evita disponibilizarea de personal, dar avem nevoie de discuţii cu partenerii sociali, însă, dacă am avansat acea cifră ( între 7.100 şi 8.300 de angajaţi disponibilizaţi până în 2011 – n.r.) înseamnă că aceasta este soluţia pe care mergem”, a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, disponibilizările pot începe la 1 septembrie.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat luni că sindicatele feroviare nu vor accepta noi disponibilizări în 2010, deoarece deja a fost aplicat un plan de restructurare la CFR.

„Ministerul a înaintat azi o serie de propuneri de restructurare inclusiv cu disponibilizări, însă marţi şi miercuri vor avea loc discuţii între sindicate şi conducerile companiilor, astfel încât noi să propunem soluţii pentru echilibrarea bugetelor companiilor pentru a nu se ajunge la disponibilizări”, a explicat Măntescu.

Acesta a precizat că estimările privind cifra disponibilizărilor, deja înaintată de Minister, de 8.300 de angajaţi se va diminua după discuţiile cu sindicatele.

„Nu vom accepta noi disponibilizări în 2010 pentru că deja am ajuns la 10.600 de angajaţi disponibilizaţi în acest an. Deja am ajuns la nivelul companiilor unde cu greu se mai poate asigura siguranţa circulaţiei”, a spus Măntescu.
Potrivit strategiei de restructurare a domeniului feroviar realizată de Ministerul Transporturilor, numărul de personal de la calea ferată va trebui să fie redus între 7.105 şi 8.305 salariaţi până în 2011, ceea ce va duce la economii totale de 787,96 milioane lei anul viitor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata