Sorin Ovidiu Vântu, informator al Securităţii cu numele de cod „Nuş”

– Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, dosarul figurind ca închis în 1988, cu numele conspirativ „Nuş”, după cum rezultă dintr-o serie de documente din ceea ce pare să fie dosarul personal, potrivit unei anchete realizate de HotNews  şi Kamikaze.

O serie de documente din Dosarul Personal arată că Sorin Ovidiu Vântu a fost racolat de Securitate la 28 de ani, în aprilie 1983, în timp ce executa, la penitenciarul Bacău, o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru delapidare. Direcţia a IV-a Contrainformaţii i-a deschis Dosarul Personal cu nr. 8046. Direcţia a IV-a se ocupa, între altele, cu recrutarea informatorilor din rândul puşcăriaşilor.

Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiţerul Constantin Stănescu, Vântu este ales dintr-un număr de patru candidaţi. Ofiţerul îl califică drept „cel mai corespunzător”, observă că „dispune de posibilităţi de informare în rândul deţinuţilor de pe punctul de lucru” şi notează că are „un dezvoltat spirit de sesizare şi discernământ”. Într-un alt raport de verificare, este descris ca „un element disciplinat care regretă fapta comisă, dovedindu-se recuperabil pentru societate”.

În angajamentul de colaborare olograf, nedatat, semnat Vântu, scrie: „Informaţiile le voi furniza sub formă de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nuş în locul numelui meu real”. În raportul referitor la modul cum a decurs recrutarea, datat 26.04.1983, semnat de acelaşi ofiţer Stănescu, se arată: „redactându-se angajamentul, prilej cu care i s-a fixat şi conspirativul de Nuş, s-a trecut la instruirea cu problemele pe care să le aibă în atenţie…” Ofiţerul mai scrie că „în procesul recrutării, candidatul a furnizat o serie de date de interes operativ, care au fost consemnate în scris sub forma unei note informative”.

Sorin Ovidiu Vantu sustine ca presupusul sau dosar de colaborare cu Securitatea este „fabricat” si face parte dintr-o campanie de presa declansata impotriva sa dupa alegerile prezidentiale. SOV anunta ca va da in judecata HotNews.ro, in urma anchetei publicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata