Stanciu: Femeia a crezut că dacă mă ameninţă cu scandal public voi ceda; nu ştiu ce sau cine a determinat-o

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției, Livia Stanciu, a declarat marți, despre femeia care a șantajat-o, că probabil a crezut că dacă amenință cu un scandal public va reuși să o intimideze și că o determină să cedeze. 

Totodată, ea a susținut că nu știe ce anume sau cine a determinat-o să adopte o astfel de atitudine și a precizat că respectiva femeie a lucrat la cabinetul soțului său, decedat în urmă cu trei ani și jumătate.

„M-a apelat spunându-mi că soțul meu ar avea o datorie de 20.000 de euro la dumneaei. Desigur, că am manifestat inițial toată disponibilitatea pentru a clarifica această situație deși mi s-a părut absurdă după trei ani și jumătate. I-am solicitat să-mi furnizeze date concrete ce reprezintă suma respectivă. Mi-a comunicat că aceasta ar reprezenta contracte de asistență juridică care nu au fost onorate de soțul meu ca urmare a decesului acestuia. I-am cerut din nou cu insistență, în acea discuție, să-mi prezinte elemente concrete cu privire la situația respectivă”, a explicat Stanciu înainte de ședința Plenului CSM de marți.

Șeful ÎCCJ a subliniat că femeia, în mai multe rânduri, în discuție, a evitat să îi prezinte elemente concrete, iar în finalul conversației a amenințat că dacă nu îi va da suma de 20.000 de euro va întreprinde acțiuni de defăimare care nu sunt pe placul unui președinte de Instanță Supremă.

„Cred că femeia aceasta a crezut că dacă mă amenință cu un scandal public în virtutea funcției pe care o dețin, de președinte al ÎCCJ, voi ceda șantajului pe care l-a exercitat asupra mea și mă v-a intimida. Tocmai datorită acestei funcții pe care o dețin și pe care o exercit cu toată responsabilitatea nu voi accepta, nu am putut tolera atunci, și vă spun clar că nu voi tolera niciodată și îi voi îndemna pe toți care s-ar afla vreodată într-o astfel de situație să nu cedeze șantajelor de genul acestora. Acesta a fost și motivul pentru care m-am adresat și organelor în drept”, a adăugat șeful ÎCCJ.

Livia Stanciu a spus că a cunoscut-o, dar nu foarte îndeaproape, întrucât a lucrat la cabinetul soțului său

„Nu știu ce anume a determinat-o să adopte o poziție de genul acesta, (…) o astfel de atitudine. Organele în drept să verifice inclusive această situație”, a mai spus Stanciu.

Ea a povestit că în urmă că ani de zile femeia a fost prezentată soțului său ca fiind o persoană căreia i-a fost restructurat locul unde lucra, necăsătorită, cu doi copii, într-o situație familială grea.

Șeful ÎCCJ a mai menționat că nu poate da alte amănunte deoarece este o anchetă în curs de derulare și nu dorește să impieteze în niciun mod desfășurarea acesteia.

Procurorii DNA au dispus reținerea inculpatei Mariana Rarinca, pentru șantaj asupra președintelui ÎCCJ, aceasta urmând a fi prezentată marți Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„(…) În perioada aprilie 2014 — 3 iunie 2014, inculpata Mariana Rarinca a amenințat persoana vătămată, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu darea în vileag a unor fapte imaginare, în scopul de a dobândi pentru sine, în mod injust, un folos patrimonial. Mai mult, inculpata a amenințat persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post de televiziune) a unor date compromițătoare despre aceasta și familia acesteia, susținând că deține înscrisuri și alte mijloace de probă cu care își poate proba afirmațiile”, se arată într-un comunicat al DNA postat marți pe site-ul instituției.

Sursa citată precizează că, în schimbul nedivulgării către presă a acestor informații presupus compromițătoare, inculpata Rarinca i-a pretins persoanei vătămate, într-o convorbire telefonică, 20.000 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata