Băsescu: România nu are cum să iasă singură din criză

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica (25 octombrie 2009) la Satu Mare ca România nu are cum sa iasa singura din criza, deoarece depinde direct de economia altor state.

“România nu este o tara izolata, ea este in mod egal afectata de criza economica, precum si celelalte state din Uniunea Europeana. Ceea ce România a adoptat ca solutii de diminuare a crizei economice a fost programul de finantare cu FMI si Uniunea Europeana”, a spus seful statului.
Potrivit acestuia, fara imprumutul extern Banca Nationala nu ar fi avut resurse financiare sa mentina rata de curs euro la 4,2 lei, in caz contrar putând avea rate de schimb de peste cinci lei pentru un euro, ceea ce ar fi afectat grav veniturile populatiei.

Un alt obiectiv a fost asigurarea resurselor financiare pentru a se putea plati la timp salariile si pensiile. Basescu sustine ca imprumutul de 20 de miliarde de euro pe o perioada de cinci ani nu reprezinta o problema pentru România.
“România nu poate sa iasa singura din criza si nu are resurse financiare.

Ar insemna sa fie o tara care tracteaza economiile altor tari, or noi nu suntem in aceasta situatie. Noi suntem dependenti de pietele noastre de export si pâna când pietele pe care exportam nu-si vor reveni si vor depasi din nou capacitatea de a absorbi produsele din România, România nu are cum sa produca mai mult, cum sa iasa singura din criza”, a precizat Basescu.

Traian Basescu s-a aflat duminica in judetul Satu Mare. A depus coroane de flori la ansamblul monumental din Carei cu ocazia Zilei Armatei Române, dupa care a avut o intâlnire cu autoritatile locale si câteva sute de satmareni in Casa de Cultura a Sindicatelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata