Stolojan: Noul proiect de Acord cu CE privind exerciţiul financiar 2014-2020 nu include strategiile României pe domenii

Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a acuzat luni, 24 martie, faptul că actualul Guvern nu a finalizat strategiile cerute de Comisia Europeană în vederea negocierii Acordului de parteneriat cu CE pentru absorbția fondurilor europene aferente perioadei 2014-2020 şi a cerut în numele PDL accelerarea acestui proces.

„Guvernul a anunțat, din nou, că va trimite proiectul de Acord de parteneriat cu Comisia Europeană pentru folosirea fondurilor europene în perioada 2014-2020, e vorba de acele aproape 40 de miliarde de euro. Din păcate, şi acest nou proiect de Acord de parteneriat suferă de aceeaşi problemă ca şi cele anterioare, şi anume lipsa strategiilor pe diferite domenii pe care reprezentanții Comisiei Europene le-au făcut cunoscute încă din noiembrie 2012 Guvernului României, că pentru o bună discuție, negociere a Acordului de parteneriat cu CE este nevoie ca România să aibă strategii pe energie, pe transporturi, agricultură, pe sănătate şi altele”, a declarat Theodor Stolojan într-o conferință de presă.

El a spus că nu întâmplător Comisia Europeană a făcut cunoscut faptul, încă din noiembrie 2012, că este nevoie de aceste strategii.

„Deoarece principiul care se doreşte a sta la baza folosirii fondurilor europene în perioada 2014-2020 este că proiectele urmează strategia, şi nu invers, strategia se încearcă a fi încropită din nişte proiecte prezentate. Recent, zilele trecute, comisarul european pentru probleme de dezvoltare regională a trimis un nou semnal de alarmă acestui guvern. Și anume, li s-a spus foarte limpede, cu subiect şi predicat, că indiferent ce discută Guvernul cu Comisia Europeană în materie de Program Operațional pe Transporturi, nu va începe finanțarea proiectelor din noile fonduri 2014-2020 până când România nu va avea un masterplan pe transporturi”, a afirmat Theodor Stolojan.

Liderul democrat-liberal a acuzat faptul că actualul Guvern nu are întocmite la acest moment masterplanuri în domeniile transporturilor şi energiei şi a dat ca exemplu declarațiile „contradictorii” făcute recent de premier şi ministrul Transporturilor pe subiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu.

„Cerem Guvernului României să ia foarte în serios semnalele de alarmă transmise de Comisia Europeană, să accelereze elaborarea strategiilor care au fost indicate Guvernului încă din noiembrie 2012. Pentru că de această dată lucrurile nu vor mai merge cum au mers până acum şi dacă Guvernul nu ia aceste măsuri, să definitiveze strategiile, să le prezinte la Comisia Europeană, pentru folosirea fondurilor europene, ne vom trezi curând cu blocarea fondurilor pentru perioada 2014-2020”, a mai spus Theodor Stolojan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata