Tarifele apelurilor în roaming scad de la 43 eurocenţi la 39 eurocenţi (fără TVA) de la 1 iulie

Preţurile cu amănuntul maxime (fără TVA) pentru apelurile efectuate în roaming vor scădea cu aproape 10% de la 1 iulie, de la 43 de eurocenţi la 39 eurocenţi pe minut, şi cu peste o cincime, de la 19 eurocenţi la 15 eurocenţi pe minut pentru apelurile primite.

Astfel, un român care călătoreşte în Spania va fi taxat cu 0,39 euro (0,4641 euro cu TVA) atunci când efectuează în apel în regim de roaming şi cu 0,18 euro, cu TVA, în cazul primirii unui apel în roaming.

Tot de la 1 iulie, limita pentru transferul de date în roaming pentru persoanele care călătoresc va fi stabilită automat la 50 euro fără TVA (cu excepţia cazului în care acestea au ales o altă limita – superioară sau inferioară). Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să trimită o avertizare utilizatorilor atunci când valoarea facturii acestora atinge 80% din limita pentru transferul de date în roaming.

Operatorul va întrerupe conexiunea la internetul mobil odată ce limita a fost atinsă, cu excepţia cazului în care clientul a indicat că doreşte să continue transferul de date în roaming în luna respectivă. În plus, preţurile maxime cu ridicata pentru transferul de date în roaming vor scădea de la 1 euro la 80 de eurocenţi/megabyte.

Pentru ţările din afara zonei euro, suma va fi calculată pe baza ratei de schimb publicate în Jurnalul Oficial al UE de la 1 iunie 2010. Aceste măsuri înseamnă că utilizatorii nu vor mai primi facturi uriaşe (potenţial de mii de euro), deoarece au descărcat muzică sau au vizionat videoclipuri pe telefoanele sau computerele lor în timp ce se aflau în alt stat membru fără a cunoaşte costurile.

Un exemplu în acest sens este cazul unui turist german care, în 2009, a descărcat un program TV în roaming în Franţa şi a primit o factură de 46.000 euro. Mai recent, un student britanic a primit o factură de aproape 9.000 euro pentru transferul de date în roaming, în timpul unei singure luni în care a frecventat cursuri în străinătate.

În temeiul regulamentului european, operatorii trebuie să transmită clienţilor lor un mesaj prin care să îi informeze cu privire la tarifele pentru transferul de date în roaming de fiecare data când aceştia intră într-o altă ţară din UE. De asemenea, operatorii trebuie să trimită clienţilor o avertizare atunci când aceştia au atins 80% din limita stabilită.

Mesajele pot fi trimise prin mesaj text, e-mail sau printr-o fereastră de tip pop-up pe ecranele calculatoarelor, la discreţia operatorului şi în funcţie de aparatul utilizat.

În fine, primirea unui mesaj vocal în roaming care indica existenţa unui mesaj vocal nou va deveni gratuită, însă consumatorii vor trebui să plăteasca în continuare pentru ascultarea mesajelor vocale. Preţul pentru trimiterea de mesaje text scurte va rămâne la 11 eurocenţi/mesaj.

Autorităţile naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din statele membre trebuie să se asigure că operatorii de telefonie mobilă respecta noile reglementări privind transferul de date în roaming şi reducerea preţurilor pentru apelurile vocale. Consumatorii pot contacta autoritatea naţională de reglementare din statul membru în care operatorul lor de telefonie mobila îşi are sediul în cazul în care au probleme sau întrebări privind noile limite tarifare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata