Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente

„Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie”, a declarat joi (29 aprilie 2010) vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Scleroza multiplă şi boli rare”, manifestare la care au participat doar reprezentantul Ministerului Sănătăţii, nu şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dragoş Zaharia a spus că banii alocaţi în acest an nu sunt suficienţi. Lipsa tratamentului poate duce la apariţia unor probleme mai complicate care necesită internare şi deci costuri mai mari. „CNAS nu a avut nicio discuţie cu noi. Noi dorim acest dialog, dar el încă nu a avut loc”, a spus Dragoş Zaharia.

În România, sunt aproximativ 10.000 cu scleroză multiplă, în tratament sunt 1.183, dar fondurile sunt alocate numai pentru 1.700. Costul pe an este de 39.000 de lei pentru un pacient, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii în condiţiile în care costul real este de 44.000 de lei. Societatea de Scleroză Multiplă din România reuneşte toţi pacienţii care suferă de această boală.

Tinerii cu scleroză multiplă au subliniat nevoia fundamentală de a avea acces la programul de tratament, care a fost restricţionat din cauza nealocării de fonduri din partea CNAS. Ei au adus în discuţie şi nevoia de acces la o echipă specializată de reabilitare neurologică, nevoia de servicii comunitare adecvate în stadiile avansate ale bolii şi bilete de trimitere eliberate de medicul de familie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata