Spania, suspicioasă privind imigranţii din spaţiul post-sovietic

Recenta arestare în Europa Occidentală a aproximativ 80 de imigranţi din fosta Uniune Sovietică – în principal etnici georgieni – pentru presupuse legături cu crima organizată nu fac decât să îngreuneze viaţa celor care au ales să ducă o existenţă cinstită în aceste ţări.

Există poate un risc particular ca o astfel de vină prin asociere să fie atribuită imigranţilor est-europeni din Spania, unul dintre punctele centrale ale operaţiunii poliţieneşti de săptămâna trecută, notează Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea (RFE/RL). Maria Şkurniţka a imigrat în Spania în urmă cu 12 ani, din Ucraina.
Muncind din greu, ea s-a adaptat la noua sa patrie: şi-a găsit o slujbă stabilă, a învăţat spaniola şi a devenit un lider al comunităţii locale de imigranţi din oraşul Santander.

Cu toate acestea, povestea sa de succes şi a altor imigranţi din Europa de Est nu i-a făcut pe aceştia bineveniţi în societatea spaniolă. Maria a fost invitată să vorbească la televiziunea locală despre ‘Oberig’, asociaţia de imigranţi ucraineni pe care o conduce. În emisiune, ea a fost prezentată însă ca o imigrantă înainte ca prezentatorul să amintească telespectatorilor despre un val recent de tâlhării în regiune, legând implicit comiterea acestora de imigranţii din Europa de Est.

Potrivit Mariei şi altor imigranţi, acoperirea media partizană a rolului pe care est-europenii în joacă în lumea infracţională din Spania este de vină pentru aceste stereotipuri distorsionate. În opinia Nataliei Şapovalova, rezidentă ucraineană din Madrid şi cercetătoare la Fundaţia pentru Relaţii Internţionale şi Dialog Străin, problema o reprezintă acoperirea realizată de mass-media spaniole, care văd doar infracţiunile şi nu felul în care imigranţii ajută economia spaniolă.

În Spania, cel puţin 21 de suspecţi au fost arestaţi în operaţiunea poliţiei de săptămâna trecută (25 de arestări au fost făcute în Austria, restul în Franţa, Italia, Elveţia şi Germania). În aproape toate cazurile, cei arestaţi erau de naţionalitate georgiană.
Liderul presupus al bandei de infractori, Kahaber Şuşanaşvili, de etnie georgiană, s-a numărat printre cei arestaţi. Operând din Barcelona, acesta ar fi condus o reţea de infractori care opera pe cuprinsul Europei.

Potrivit RFE/RL, prejudecăţiile cu care mulţi spanioli îi privesc pe est-europeni determină în unele cazuri o completă ignoranţă în privinţa naţionalităţilor şi mediilor din care provin aceştia. De exemplu, atunci când primele ştiri despre arestări au apărut la 15 martie, ziarele occidentale vorbeau de o altă lovitură dată ‘mafiei ruse’.

Mai mult, corespondentul pentru serviciul rusesc al RFE /RL din Madrid, Viktor Şereţki, susţine că presa spaniolă a continuat să se refere la infractori folosind titulatura de ‘mafia rusă’, chiar şi atunci când devenise clar că grupul era compus aproape exclusiv din infractori georgieni. Şereţki susţine că presei spaniole i-a luat ore – şi în unele cazuri zile – pentru a se referi la cei arestaţi folosind numele de ‘georgieni’, nu de ‘ruşi’.

De altfel, Şereţki adaugă că jurnaliştii spanioli folosesc adesea termenul de ‘mafie rusă’ ca etichetă pentru a descrie orice grup infracţional din fosta Uniune Sovietică.
‘Orice activitate infracţională care are legătură cu Bulgaria, România, Polonia sau chiar cu Finlanda este atribuită ‘mafiei ruse’, în multe ocazii, în presa spaniolă’, precizează corespondentul citat, subliniind că în special infractorii din fostele statele sovietice, din ţările baltice, din Ucraina şi Georgia sunt numiţi astfel.
Potrivit RFE/ RL, imigranţii reprezintă până la 12% din populaţia spaniolă, o treime dintre aceştia provenind din Europa de Est.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata