Tragedia de la Giuleşti: Explozia nu ar fi fost de la un aparat de aer condiţionat, afirmă un expert

Unul dintre lucrătorii unei firme care se ocupă cu aparate de aer condiţionat, chemat de Inspectoratul Teritorial de Muncă să facă o expertiză în cazul incidentului de la Maternitatea Giuleşti a afirmat miercuri (18 august 2010) că explozia nu a fost din pricina aparatului de aer condiţionat.

Vasile Neagu, care participă la expertiza de la Giuleşti, le-a explicat jurnaliştilor aflaţi la Maternitatea Giuleşti, că poliţiştii i-au spus că a existat presiune pe instalaţia de aer condiţionat dar că aparatul nu a explodat şi că cel mai probabil incidentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit la o priză.
El a spus că au venit să vadă ce tip de freon există la aerul condiţionat, acest lucru putându-se observa de pe etichetă care are o serie cu freonul respectiv.

Vasile Neagu a spus că de obicei se folosesc ştechere din Republica Moldova pe prize şi din când în când acestea mai iau foc dar că acest lucru nu se poate şti sută la sută. El a avansat o posibilitate referitoare la unul dintre factorii care au produs incidentul la instalaţia electrică:

„Problema este că freonul cu care funcţionează această instalaţie produce Folgen care este un gaz de luptă şi care în contact cu flacăra, freonul 22 sau 12 produce folgen. Nu explodează, nu este inflamabil, dar devine periculos şi este otrăvitor pentru om.
Molecula de folgen la 1.000 de molecule de aer este otrăvitoare, omoară omul. Momentan nu s-a întâmplat efectul acesta. Deci în timpul incidentului nu a explodat aşa ceva, dar mâine o să vedem despre ce este vorba, dacă a fost acel freon 22 sau nu”, a spus Vasile Neagu.

El a mai precizat că aparatele de aer condiţionat aflate înăuntru au fost scoase şi luate de anchetatori. Cercetările de la Maternitetea Giuleşti, derulate pe tot parcursul zilei de miercuri, s-au încheiat în jurul orei 17,00, urmând a fi reluate joi.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    Gazul de lupta la care se refera autorul articolului se numeste foSgen si nu foLgen si nu se produce asa usor, concentratia de freon 22 trebuie sa atinga o anumita valoare. De altfel, daca se producea fosgen, nu scapa nimeni de pe etaj, este un gaz extrem de toxic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata