Traian Băsescu: România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de Medvedev

România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de preşedintele rus Dmitri Medvedev, a precizat miercuri, 2 iunie, preşedintele Traian Băsescu.

„L-am informat pe domnul preşedinte Saakashvili că România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de preşedintele Medvedev. Noi considerăm că există mecanismele care să soluţioneze aceste probleme, în primul rând OSCE şi NATO. Punctul de vedere românesc este că nu se poate aşeza deasupra acestor structuri internaţionale şi o propunere venită de la Moscova.

Avem structuri în care să discutăm securitatea europeană”, a spus Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute împreună cu preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili.

Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă NATO, Dmitri Rogozin, a înmânat, pe 30 noiembrie, secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, proiectul Moscovei pentru un nou pact de securitate europeană.

Proiectul noului Tratat de Securitate Colectivă are ca obiectiv crearea de noi mecanisme de securitate, la asigurarea cărora ar trebui să contribuie ‘toate statele din spaţiul euroatlantic şi euroasiatic’.

Încă din iunie anul trecut, preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus partenerilor occidentali un nou pact de securitate europeană.

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, a sosit miercuri la Palatul Cotroceni, urmând să efectueze o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia şefului statului, Traian Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata