Traian Băsescu: Sunt sigur că PPE va câştiga alegerile pentru Parlamentul European

Prima misiune a Partidului Popular European (PPE) este să se asigure că va câştiga alegerile din luna mai pentru Parlamentul European şi sunt sigur că acest lucru se va întâmpla, a declarat vineri preşedintele României, Traian Băsescu, în discursul său din cadrul Congresului PPE de la Dublin.

În intervenţia sa, şeful statului român a subliniat că un element esenţial este aplicarea politicilor de integrare lansate în 2008 şi, din acest punct de vedere, cel care va fi desemnat vineri candidatul PPE pentru preşedinţia viitoarei Comisii Europene va trebui să îşi asume ca obiectiv continuarea mai puternică a acestor politici.

‘PPE a fost cel care şi-a asumat criza, cel care a avut forţa, inteligenţa şi determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei. Toate semnele ne arată că o creştere economică sustenabilă a început, dar ea nu se regăseşte în situaţia cetăţenilor noştri’, a spus preşedintele român.

Potrivit acestuia, alegerile europene nu vor fi doar un moment al confirmării că populaţia UE a înţeles ce a făcut PPE în timpul crizei, ci şi un moment decisiv de a spune NU xenofobilor, euroscepticilor şi ultranaţionaliştilor.

‘Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în PE a unui mare număr de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formaţiune europeană capabilă să asigure o creştere durabilă, să creeze locuri de muncă şi, mai ales, să iubească Europa unită aşa cum o iubesc popularii’, a afirmat Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a mulţumit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru asistenţa acordată României în timpul crizei. România a fost una dintre ţările în situaţie dificilă, dar cu asistenţa executivului european a reuşit să depăşească acea perioadă şi să fie una din ţările cu cea mai mare creştere a PIB, potrivit preşedintelui român.

Delegaţii PPE, reuniţi într-un congres la Dublin, urmează să aleagă vineri candidatul din partea acestei formaţiuni paneuropene la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, dintre luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost lider al Eurogrupului, şi francezul Michel Barnier, actual comisar european pentru piaţă internă şi servicii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata