Un militar român a murit în Afganistan, a anunţat premierul Emil Boc

Un militar român a murit miercuri dimineaţă în Afganistan, a anunţat prim-ministrul Emil Boc, în şedinţa de guvern.

Potrivit acestuia, sergentul Leu Sandu Valerică, din Braşov, era căsătorit şi avea un copil.

Boc i-a solicitat ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, să demareze procedurile pentru sprijinirea familiei militarului care şi-a pierdut viaţa.

„Îl rog pe ministrul Apărării Naţionale să urmeze procedurile aferente în asemenea situaţii, de sprijinire a familiei şi de derulare a procedurilor instituţionale”, a spus Boc, în şedinţa de Guvern.

La solicitarea premierului, miniştrii reuniţi în şedinţă au păstrat un moment de reculegere în memoria militarului român.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ‘Neagoe Basarab’. Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cei aproape opt ani de prezenţă a unor trupe româneşti în teatrul de operaţiuni din Afganistan, şi-au pierdut viaţa 12 militari şi peste 30 au fost răniţi.

În acest an, un militar român a fost ucis şi trei au fost răniţi în Afganistan. La 24 ianuarie 2010, plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru, aflaţi în baza militară din Kandahar, au fost răniţi uşor, în urma unui atac cu rachetă. Militarii români au fost transportaţi la Spitalul Militar din Baza Kandahar, unde au primit primele îngrijiri medicale.

La 23 februarie 2010, sergentul major Bădiceanu Florin a fost ucis şi fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit, în timp ce executau o misiune de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule Humvee, în provincia Zabul pe autostrada Kandahar – Kabul.

Vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

În urma deflagraţiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din localitatea cea mai apropiată.

Cu toate eforturile depuse de medici, sergentul major Bădiceanu a decedat. Subofiţerul – promoţie 2005 – era la a doua misiune în Afganistan, avea 31 de ani, căsătorit şi tatăl unui copil.

Citește și
2 Comentarii
  1. dana spune

    Dumnezeu sa-l ierte ma doare sufletu pentru tineretea lui sanatate la familie ,imi pare rau de parintii lui ,pentru perderea suferita ,tarie multa si la sotie sa creasca copilu .Pacat de Romanii nostri care mor pe meleaguri straine

  2. doina spune

    Dumnezeu sa-l ierte si suntem alaturi de familie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata