Salvaţi casa lui Putin!

Locuitorii din Sankt Petersburg nu mai sunt surprinşi de venirea inundaţiilor: în ultimii 300 de ani s-au înregistrat peste 300 de inundaţii de amploare. Ultima ca importanţă s-a produs în ianuarie 2005, când nivelul obişnuit al apelor a crescut cu aproape doi metri şi jumătate.

Acest fenomen natural se produce în principal din cauza ieşirii din matcă a râurilor învecinate şi mai ales a râului Neva. Însă anul acesta, fosta capitală a imperiului rus, supranumită Veneţia nordului, se pregăteşte de un potop universal fără precedent.
Se vor deschide porţile cerului şi apele se vor prăvăli asupra locuitorilor din Sankt Petersburg ca pe vremea lui Noe, notează ziarul El Periodico.

De data aceasta, motivul catastrofei naturale care se apropie sunt căderile masive de zăpadă care au îngropat pe timp de iarnă oraşul. Au fost cele mai mari zăpezi căzute asupra Rusiei în ultimii 40 de ani şi un adevărat blestem pentru serviciile municipale care au fost nevoite să intervină cu utilajele de deszăpezire. La jumătatea lunii martie, stratul de zăpadă de pe acoperişuri era de peste 80 de centimetri.

Odată cu venirea temperaturilor de primăvara stratul a început să se topească peste noapte. Un lucru obişnuit pentru cei de aici până când picăturile au început să curgă de pe un acoperiş cu totul special: cel al locuinţei premierului rus, Vladimir Putin. Potrivit presei locale a curs atâta apă încât parchetul a început să se deformeze.

Persoana însărcinată cu îngrijirea apartamentului celui mai putenic om din Rusia a descoperit întâmplător, la o inspecţie de rutină, şi a avertizat imediat autorităţile municipale. Să fi văzut atunci câte persoane şi câte maşini au fost mobilizate pentru a rezolva problema, spun vecinii. Iar aceasta ţinând cont de faptul că operaţiunile de salvare a proprietăţii lui Putin au început în miez de noapte.

Zeci de alpinişti au urcat pe acoperiş pentru a înlătura cu grijă stratul de gheaţă şi de zăpadă care era apoi strânsă de jos de o armată de oameni. Până la şase dimineaţa întreaga clădire a fost încercuită de poliţie pentru a nu împiedica nimeni operaţiunea.
Ajunşi pe acoperiş, alpiniştii au informat că acesta este plin de găuri şi că necesită lucrări urgente de reparaţie. La faţa locului au venit mai mulţi edili ai primăriei care să controleze personal mersul lucărilor. Vecinii s-au strâns imediat în jurul lor, vociferând că au aceeaşi problemă, dar că pe ei nu-i bagă nimeni în seamă.

‘Din cauza deteriorării acoperişului am avut infiltraţii masive din tavan, dar tot timpul mi s-a spus să am răbdare să-mi vină rânduľ, se plânge Serghei, regizor care locuieşte pe aceeaşi stradă cu Putin.
Prima intenţie a autorităţilor a fost să atragă cât mai puţin atenţia asupra incidentului şi au negat operaţiunea fulger pentru a repara tavanul locuinţei lui Putin. ‘Au fost lucrări planificate cu mult timp înainte, nu este vorba de o urgenţă.

Vom continua să dăm zăpada şi de pe clădirile adiacente’, a informat Oleg Fadeenko, responsabilul districtului municipal Vasileostrovski, unde se află locuinţa lui Putin.
Putin, originar din Sankt Petersburg, deţine o locuinţă la etajul patru al clădirii cu numărul 17 din cartierul Vasileostrovski, una din zonele cele mai prestigioase şi mai centrale. Nu este prima dată când această clădire provoacă probleme.

În 2007, clădirea a fost pe punctul să se prăbuşească din cauza numeroaselor infiltraţii din tavan care au provocat deformări ale structurii sale. Atunci, mai mulţi deputaţi ai Adunării Parlamentare din Sankt Petersburg s-au adresat guvernatoarei Valentina Matvienko, o aliată fidelă a lui Putin, pentru a soluţiona problema. Acum edilii locali aşteaptă îngrijoraţi să vadă ce cap va fi sacrificat pentru a plăti parchetul lui Putin.

Cea care s-a supărat cel mai tare este însăşi guvernatoarea Matvienko. Subordonaţii tocmai îi făcuseră cadou o pereche de cizme de cauciuc pentru a se putea deplasa prin oraş în aceste vremuri de potop universal.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    cum a fost, asa ramane, cine are – are, cine n-are – n-are. Nimic din mentalitatea veche, a tatucului, nu s-a schimbat. Ca si la noi, de altfel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata