Vâlcov: Negociem cu FMI un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015

Autoritățile române și Misiunea Fondului Monetar Internațional /FMI/ negociază un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, iar două componente – alocările suplimentare pentru armată și cofinanțarea fondurilor europene sunt negociate separat, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la lansarea Pactului pentru fiscalitate.

El a explicat că se negociază o alocare suplimentară de 0,2-0,3% din PIB pentru armată și sume pentru cofinanțarea fondurilor europene, unde ‘se pare că solicitarea va fi acceptată’.

Întrebat de jurnaliști dacă, cumulat cu aceste alocări suplimentare, deficitul bugetar negociat pentru anul 2015 va depăși 2% din PIB, Vâlcov a dat un răspuns negativ.

Ministrul delegat a precizat că, după primele 11 luni din 2014, investițiile publice au crescut cu 3,8% față de anul trecut, iar pentru 2015 autoritățile își propun o creștere a investițiilor cu aproximativ 10 miliarde lei, din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Vâlcov a mai spus că în bugetul pe 2015 sunt creșteri substanțiale la Ministerul Transporturilor și la Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia se află CNADNR, iar prioritare sunt investițiile în domeniul sănătății, educației și infrastructurii.

‘Vineri vor fi bătute în cuie toate aceste lucruri, la discuțiile cu FMI de la MFP și de sâmbătă — duminică vor fi făcute publice’, a adăugat Vâlcov.

După primele zece luni din acest an, execuția bugetară s-a încheiat cu un excedent de 0,29% din PIB față de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent.

Pentru 2014, autoritățile române și Fondul Monetar Internațional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât și pe metodologia ESA a Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata