Valurile gigantice din staţiunea Nazare sunt determinate de canion submarin care are 200 km lungime și 5 km adâncime

În trecut, Nazaré era o stațiune la malul mării care se golea iarna. Acum este epicentrul surfingului, datorită valurilor de mărimea unui zgârie-nori generate de cel mai mare canion subacvatic din Europa, relatează BBC.

Încă din secolul al XVI-lea, fortul construit pe stânci, primeștmii dturiști din octombripână în martie, când arloc sezonul dsurfing. Toți speră să-i vadă pcei mai buni surferi pvaluri înaltdin lume, care încearcă să atingă experența supremă: să riște totul pentru a călări pe valurile monstruoase, de mărimea unui zgârie-nori.

Localnicii din Nazaré au știut întotdeauna că valutile lor sunt cele mai mari, deși nu aveau idee de dimensiunile lor. În zilele furtunoase de iarnă, întreaga zonă părea că tremură, iar tunetul valurilor răsuna până în munți. Surferii locali mergeau pvaluri până la un punct, dar știau când era timpul să iasă. Cu siguranță nu ar fi visat să înfruntvalurilgigantice.

Până de curând, nici profesioniștii din surfing nu credeau că este posibil. În 2004, un grup de surferi pe valuri înalte a venit să încerce valurile, dar au renunțat după doar 90 de minute.

Din punct de vedere financiar, la acel moment, în Nazaré nu existau fonduri pentru a cumpăra jet-ski-urile necesare pentru a face față valurilor de această dimensiune, prea mari pentru bărcile cu vâsle. Chiar dacă le-ar fi avut, riscul era prea mare.

Însă, un an mai târziu, membrii clubului local de surf Dino Casimiro au contactat un alt surfer cunoscut pentru natura lui temerară, americanul Garrett McNamara, dar acesta nici măcar nu venit până acolo.

În 2008, guvernul local a fost de acord pentru prima dată că cea mai bună șansă de a prelungi sezonul turistic al orașului este valorificarea anomaliei geologice pe care Institutul Hidrografic Portughez o studiază încă din 1960.

În contextul turistic, Nazaré fusese un loc popular de vacanță de vară pentru portughezi de secole, dar după 31 august devenea peste noapte un oraș fantomă. Cealaltă industrie principală a acesteia, pescuitul, era și ea în declin rapid.

„Nu s-a pus problema respectului în comunitatea de surfing pe valuri înalte, ci despre a aduce oameni la Nazaré în afara lunilor de vară”, a spus Paulo „Pitbull” Salvador, profesor de educație fizică și salvamar.

După alți doi ani, proiectul a început să capete amploare. McNamara a aterizat în Portugalia în 2010 și, în câteva zile, a dovedit că, cu echipamentul potrivit, cele mai mari valuri din Nazaré puteau fi învinse. Doar un an mai târziu, McNamara a doborât recordul mondial, călare pe un val de 20,7 metri. Întrebarea eramai există cineva la fel de curajos – sau de nebun – pentru a încerca?

Din punct de vedere al siguranţei, după standardele surfingului pe valuri înalte, valurile de la Nazaré sunt deosebit de amenințătoare.

În opinia sa, „Un val ca Jaws în Hawaii este atractiv pentru surferi, deoarece este un val perfect și există mai puține riscuri”, a spus surferul pe valuri înalte, născut în Portugalia, Nic Von Rupp, care făcea parte din grupul de surferi care a venit la Nazaré în 2004, când el a avea 14 ani.

„Acesta este un monstru. E ca și cum ai privi un zgârie-nori sau un munte; diferența este că vine sprtine pentru a te mânca de viu. Nu are milă”, a adăugat el.

Concret, dimensiunea și imprevizibilitatea valurilor de la Nazaré sunt cauzate de un canion submarin care are 200 km lungime și 5 km adâncime. Diferența de adâncime dintre fundul canionului și platforma continentală împarte valurile în două. În zona mai mică, viteza valului se reduce, dar în interiorul canionului își menține viteza cu care se deplasa în adâncul oceanului. Cele două se ciocnesc, creând un val mai mare, care apoi impactează curenții din apropierea țărmului, ducând la o a doua amplificare.

Valurile care aveau 9 metri în larg pot ajunge la 18 de metri sau mai mult lângă plajă. În 2017, brazilianul Rodrigo Koxa a depășit recordul lui McNamara când a făcut surfing pe un val de 24,4 de metriBrazilianca Maya Gabeira a stabilit recordul mondial feminin la Nazaré anul urmator pe un val d20,7 metri. Măsurătorile încă nu au fost oficializate pentru sezonul 2020, dar surferul portughez în vârstă de 18 ani António Laureano susține că a atins Sfântul Graal, călare pe un val gigantic de 30,7 metri, în octombrie.

Deoarece valurile de la Nazaré sunt mai periculoase decât orice alt loc de surfing din lume, potrivit lui Von Rupp, aceste recorduri au fost posibile doar datorită instituirii celui mai strict regim de siguranță din istoria surfingului pe valuri înalte.

Pe lângă conducătorul de jet ski, care depune surferul pe val, echipele autorizate să să facă surfing la Nazaré trebuie să includă și un spotter cu radio care să-l informeze pe conducător cu privire la locația surferului.

Când ești în apă, doar încerci să supraviețuiești”, a explicat Salvador, care a devenit responsabil cu măsurilde siguranță când McNamara a aterizat în Portugalia în 2010. Există, de asemenea, un al doilea salvator pe un jet ski, iar uneori chiar un al treilea.

Chiar și atunci, realitatea este că poți muri, spune Joana Andrade, singura portugheză care a navigat pe valurile mari de la Nazaré. S-a pregătit timp de opt luni înainte de prima sa încercare în 2013, un proces care a implicat antrenament fizic și spiritual, cum ar fi tehnici de vizualizare și respirație.

Poți avea corpul fizic foarte bine pregătit, dar mintea ta este cea care te va salva dacă lucrurile merg prost”, a explicat ea.

Trebuie să fii pregătit să nu intri în panică dacă ești pe cale să leșini, pentru că atunci deschizi gura și lași tot oxigenul să iasă. Cea mai bună șansă de supraviețuire este să îți păstrezi calmul”, spunVon Rupp.

Dacă se întâmplă ceva rău, responsabilitatea revine primului șofer de jet ski. Pentru Von Rupp și Andrade, acesta este Sergio Cosme, care a devenit cunoscut drept „îngerul păzitor din Nazaré”.

Dacă exersezi ceva de 100 de ori, devine automatism. În acel moment, sunt atât de multe preocupări în capul tău și trebuie să poți face lucrurile automat și să minimizezi timpul tuturor procedurilor pentru că ai doar câteva secunde la dispoziție”, spune el.

Dar anii de antrenament nu garantează o salvare reușită, lucru despre care Cosme vorbeștcu greu. Anul trecut, prietenul său, surferul portughez Alex Botelho, a fost doborât între valuri și a rămas fără suflare timp 10 minute, înainte de a fi salvat de partenerul său Hugo Vau și resuscitat pe plajă.

Într-o zi, s-ar putea întâmpla ce e mai rău și acest lucru va fi foarte greu de gestionat”, a spus Cosme.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata