Varujan Vosganian (PNL): Cu actuala politică bugetar-fiscală se va dubla datoria publică din ultimii 20 de ani

18

Dacă actuala politică bugetar-fiscală va continua şi în viitor, Romania riscă să dubleze în 2009-2010 datoria publică acumulată de toate guvernele post-decembriste în aproape 20 de ani, susţine vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.

‘E posibil ca, având în vedere proiecţiile bugetare, datoria publică să crească, în anul 2010, până la o limită între 180 miliarde lei şi 200 miliarde lei, ceea ce înseamnă că în numai doi ani Guvernul Boc ar putea dubla datoria publică pe care au făcut-o, în aproape douăzeci de ani, toate guvernele de până acum ale tranziţiei.

Aspectul dramatic al chestiunii este că această creştere nu are ca rezultat dezvoltarea economică care să ofere în viitor resurse pentru plata datoriei, ci doar supravieţuirea într-o perioadă de criza a unei administraţii haotice’, a declarat Vosganian, potrivit unui comunicat.

De asemenea, senatorul liberal consideră că anul 2010 va fi un an al ‘stagnării economice, al cronicizării crizei’, fiindcă deficitul bugetului general consolidat pentru această perioadă este cel mai mare înregistrat vreodată în România, în timp ce cheltuielile de capital înregistrează o ‘adevărată prăbuşire’.

‘Deficitul bugetului consolidat din trimestrul I, de 8,2 miliarde de lei, este, în termeni nominali, cel mai mare pe care l-a avut vreodată România pentru această perioadă a anului. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă, în anul 2009 deficitul bugetului general consolidat a fost de 7,9 miliarde de lei, iar în anul 2008 s-a înregistrat chiar un excedent de 600 de milioane de lei. (…)

În acelaşi timp, cheltuielile de capital s-au prăbuşit, pur şi simplu, în primul trimestru al acestui an, coborând de la 3,8 miliarde de lei în 2009 la 2,45 miliarde de lei în 2010. În termeni reali cheltuielile de capital sunt cu peste 40% mai mici decât în 2009 şi la aproape jumătate faţă de 2008’, a afirmat Varujan Vosganian.

Senatorul PNL s-a arătat îngrijorat şi de evoluţia veniturilor la bugetul consolidat, dar şi cu privire la cheltuielile directe pentru şomaj, care vor ajunge pe întreg anul 2010 la circa 1,3 miliarde euro, ‘adică cu 3 miliarde de lei mai mult decât în anul 2009’.

‘Deosebit de alarmantă este evoluţia veniturilor bugetului consolidat. Deşi Comisia Naţională de Prognoză dăduse în luna ianuarie, de comun acord cu FMI, cu CE şi cu BNR, o creştere nominală a PIB în 2010 de la 495 miliarde lei în 2009, la 539 miliarde lei, în ce priveşte veniturile asistăm la o scădere în termeni nominali, de la 38 miliarde de lei în 2009 la 37,5 miliarde lei în 2010.

O scădere cu aproape 5% în termeni reali, iar ca pondere în PIB de la 7,6% la 7%’, a precizat Varujan Vosganian, potrivit comunicatului amintit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata