Veşti bune şi rele, de la 1 iulie 2009

Intrarea in luna lui cuptor le va aduce românilor, atât cât se poate prevedea, si vesti bune, si unele rele. Si, daca tot vorbim de cuptor, atunci sa incepem cu una rea. Meteorologii anunta seceta si zile caniculare, cu temperaturi diurne peste 35-40 de grade Celsius si nopti fierbinti, cu peste 20 de grade Celsius.

Tot la rele, cel putin pentru unii dintre concetatenii nostri, va fi trecuta si stirea ca unii dintre producatorii de tigarete vor scumpi produsele cu circa 30%.

Luna iulie ii va face cunoscuti si pe primii români care isi vor lua o locuinta prin programul Prima Casa, in care 20 de banci au suprasubscris, ajungând la suma de 1,4 miliarde de lei, iar avansul pentru un credit de 60.000 de euro este de numai 5%, adica 3000 de euro. Gradul de indatorare poate ajunge la 60% din salariu.

De la 1 iulie, pretul gazelor naturale va scadea cu 5% fata de tariful din prima parte a anului, dar daca ne pastram un comportament adesea intâlnit la români si ne uitam in curtea vecinilor (a celor de la sud de Dunare, de aceasta data) atunci bucuria ne scade, pentru ca bulgarii beneficiaza de reduceri de 30% la energia electrica, dar Petru Lificiu, presedintele Agentiei Nationale pentru reglementare in domeniul Energetic ne asigura ca aceasta “este o reducere brutala, ce nu poate fi realizata decât in detrimentul cuiva.

Nu se pot face asemenea reduceri intr-un sistem normal”!

Un eveniment care va marca viata sociala si politica va fi punerea in dezbatere publica a proiectului privind Legea unica de salarizare, care prevede 15 trepte pe care se vor esalona toate salariile bugetarilor.

Documentul este cerut insistent de FMI si Uniunea Europeana in Memorandumurile semnate pentru acordarea pachetului de sprijin economic pentru România, in valoare de aproape 20 de miliarde de euro.

Dupa intrarea in vigoarea a Memorandumului de Întelegere dintre UE si România, in luna iulie va sosi prima transa, in valoare de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul total de 5 miliarde de euro, care vor fi utilizati in special pentru echilibrarea balantei de plati.

De la 1 iulie 2009 intra in vigoare reglementarea UE conform careia cetatenii comunitari pot trimite SMS-uri in roaming pentru numai 0,11 euro.

O alta stire care ii va bucura pe soferi este ca de la 1 iulie intra in vigoare constatarea amiabila a accidentelor usoare intre doua autovehicule, daca nu au rezultat victime omenesti si daca nu s-au creat alte pagube materiale decât cele suferite de cei doi soferi, iar acestia sunt de acord sa foloseasca noua procedura.

1 iulie inseamna si data de la care românii trebuie sa scoata din buzunar 10 euro pe an, daca au locuinte din materiale netratate termic sau chimic (chirpici, mai pe româneste), sau 20 de euro, daca au case din beton cu pereti exteriori din caramida, piatra sau alte materiale tratate chimic sau termic.

Contra acestei prime, se poate obtine o despagubire de 10.000 de euro in primul caz, sau 20.000 in cel de-al doilea, daca au fost respectate toate prevederile legale.

ltfel, ramâi si cu banii dati si fara despagubire.

Tot de la 1 iulie, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispozitia cetatenilor români aflati in strainatate un nou sistem de verificare a datelor in timp real, care-i va ajuta sa obtina mai repede confirmarea identitatii si documentele solicitate.

În sfârsit, dar nu in cele din urma, de la 1 iulie, Suedia preia presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata