Videanu: Cota unică şi TVA nu vor fi majorate în 2010

18

Cota unica si taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu vor fi majorate in 2010, a declarat joi (12 noiembrie 2009) ministrul Economiei, Adriean Videanu, care participa la Summit Economic Forum 2009.

“Orice decizie de majorare a fiscalitatii ar fi prociclica si ar fi o eroare”, a spus Videanu. Purtatorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean, a declarat miercuri ca Guvernul lucreaza din punct de vedere tehnic la constructia proiectului de buget pe 2010. Camera Deputatilor a decis, marti, modificarea articolului 26 din Legea privind organizarea si functionarea Guvernului, care va permite Cabinetului Boc, demis, sa prezinte in Parlament proiectul de buget pe anul 2010.

Camera Deputatilor este primul for sesizat, proiectul in cauza urmând a fi dezbatut si de Senat. Proiectul de buget pentru anul 2010 se bazeaza pe o crestere economica de 0,5%, anul viitor, si pe o inflatie medie de 3,7%. Cursul de schimb avut in vedere la realizarea proiectului de buget pe 2010 este de 4,20 lei/euro, fata de un curs de 4,25 lei/euro, pe care a fost fundamentat bugetul din 2009.

Aprobarea Legii bugetului pe 2010, pe o tinta de deficit de 5,9% din PIB, inainte de discutia cu board-ul FMI, programata pe 10 decembrie, este conditia pusa de Fondul Monetar International pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 1,5 miliarde euro. Acordul de finantare cu FMI se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmând sa vireze României un total de 12,95 miliarde de euro, in opt transe, dintr-un imprumut total de sprijin de 19,95 miliarde de euro.

Circa 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii. România a primit pâna in prezent o suma totala de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care transa a doua a fost in valoare de 1,85 miliarde euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata