Vremea se încălzeşte, precipitaţiile vor continua să fie prezente în majoritatea regiunilor, în perioada 16-29 mai

Meteorologii prognozează, în următoarele două săptămâni, un regim termic relativ normal pentru această perioadă, cu temperaturi ce se vor încadra între 20 şi 24 de grade Celsius, dar şi cu intervale de precipitaţii, la început moderate cantitativ, iar după data de 21 mai sub formă de averse, în majoritatea regiunilor, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 16-29 mai şi publicate luni.

În Banat, în primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15 — 17 grade. Începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22 — 24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creştere, până la 10 — 12 grade, în perioada 21 — 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni şi spre sfârşitul celei de-a doua.

În Crişana, în perioada 16-18 mai, vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată şi vor ajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 şi 23 de grade, iar cele minime între 8 şi 10 grade. Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

În Transilvania, la începutul intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13 — 17 grade, iar a minimelor nocturne de la două până la 6 grade. Din data de 20 mai şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere, apropiindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20 — 22 de grade şi a celor minime de 5 — 9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început şi din nou în cea de-a doua săptămână.

În Maramureş, în prima săptămână de prognoză şi până spre jumătate acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne şi nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13 — 15 grade, iar a celor minime de 3 — 7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât şi nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20 — 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19 — 22 de grade, iar cele minime de 7 — 10 grade. Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse în general slabe cantitativ.

În Moldova, până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade şi vor fi în medie de 13 — 18 de grade, apoi vor creşte treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20 — 22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6 — 8 grade în prima jumătate a primei săptămâni, apoi acestea vor creşte, iar din 23 mai până spre sfârşitul lunii se vor înregistra, în medie, 10 — 12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile şi în a doua săptămână de prognoză.

În Dobrogea, în primele patru zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creştere uşoară şi treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână, regimul termic nu va mai suferi variaţii semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 şi 22 de grade, iar ale celor minime între 9 şi 13 grade. Aversele se vor semnala local şi cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după data de 24 mai.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade şi de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 — 22 mai, valorile termice vor creşte uşor şi treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua şi 11 — 12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menţine relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra şi cantităţi de apă mai importante, dar şi în intervalul 24 — 29 mai.

În Oltenia, în primele trei zile, atât temperaturile diurne, cât şi cele nocturne, vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16 — 18 grade şi de aproximativ 6 grade a celor minime. Ulterior, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14 grade şi minime de 11 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variaţii semnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare la începutul şi sfârşitul intervalului de referinţă. În rest, acestea vor fi sporadice şi slabe cantitativ.

La munte, primele patru zile ale intervalului, vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime şi în jur de—1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei şi va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade şi minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar se vor înregistra cantităţi de apă mai importante.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata