Vulcanul din Islanda şi petrolul scumpesc biletele de avion

Criza norului de cenusa vulcanica, ce a perturbat grav transporturile aeriene in Europa timp de o saptamana, si cresterea pretului la petrol ar putea duce la majorarea cu 11,5% a costurilor biletelor de avion, potrivit unui raport al Centrului de cercetari pentru economie si afaceri, cu sediul in Marea Britanie, informeaza Ziare.com.

Majorarea va fi de 5,2% in 2010, echivalentul a 48 de lire sterline pentru un bilet mediu, urmand sa creasca la 11,5% pana in 2012.

Conform raportului, din care citeaza marti cotidianul Daily Mail, companiile aeriene au inregistrat pierderi de circa 1,3 miliarde de lire sterline in urma inchiderii aeroporturilor din nordul Europei.

Pana la doua treimi din pagube vor fi suportate de companiile aviatice europene, ceea ce va avea „un impact semnificativ” asupra profiturilor lor in acest an si va conduce la majorarea preturilor biletelor, estimeaza expertii.

Companii precum British Airways si Ryanair au anuntat deja ca vor incerca sa obtina compensatii importante din partea guvernului britanic si a Uniunii Europene.


In consecinta, pretul unui bilet dus-intors pe ruta Londra – New York, la clasa economica, ar putea creste cu 61,80 lire sterline, de la 518 la 579,80 lire sterline. Un bilet similar spre Spania ar putea fi mai scump cu 26,63 lire sterline, de la 223,20 la 249,83 lire sterline, indica acelasi raport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata