Zeci de bucătari amatori s-au întrecut la Festivalul Cartofului de la Miercurea Ciuc

Zeci de bucătari amatori s-au întrecut sâmbătă, 1 august, la Festivalul Cartofului, eveniment tradițional inclus în programul Zilelor municipiului Miercurea Ciuc.

Parcul Central din Miercurea Ciuc s-a transformat într-o imensă bucătărie, în care cele 50 de echipe participante la festival și-au amplasat ‘cartierele generale’ și și-au pus la bătaie imaginația, pentru a găti cele mai bune rețete cu cartofi.

Bucătarii înscriși în concurs au fost aleși locali, șefi de instituții, jurnaliști, sportivi, fotografi sau reprezentanți ai unor societăți comerciale din Miercurea Ciuc.

Dacă unii dintre concurenți au ales să gătească tradiționalul gulaș cu cartofi sau tocăniță de cartofi cu carne și legume, alții au decis să fie mai creativi și să surprindă juriul cu diverse rețete speciale.

Una dintre echipe a preparat o tocană de cartofi cu carne de cerb și trufe negre, cu 12 feluri de condimente, în vreme ce o alta a gătit o ‘tocăniță cu de toate”, adică trei feluri de carne, zece feluri de legume și…foarte mult suflet.

”Tocana de cartofi e tocană de cartofi, are o rețetă care trebuie respectată. Diferența constă în faptul că sufletul fiecărui este introdus în acea mâncare și cine are sufletul mai bogat și mai blând va fi cel câștigător‘, a dezvăluit unul dintre concurenți.

La fel ca în fiecare an, la festival au participat și deputații Korodi Attila și Tannczos Barna, care au pregătit o supă cremă de cartofi și un preparat asemănător cu gnochi, asezonat cu diverse sosuri. Aceștia au declarat că au vrut să facă ”o demonstrație a influenței bucătăriei franțuzești și italiene asupra cartofului secuiesc’, preparatele fiind servite, evident, alături de un pahar de palincă.

Șeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a condus pentru al zecelea an consecutiv echipa Phoenix, care a pregătit un gulaș haiducesc, cu carne de mânzat și hribi.

”Gulașul nostru haiducesc are ca ingrediente de bază carne de mânzat, foarte multe legume din grădina proprie și hribii, pe care i-am gonit din munți, să-i salvăm de urși, i-am apropiat de ceaun și mâncarea e gata’, a spus Adrian Pănescu.

O altă echipă ‘veterană’ la Festivalul cartofului este cea a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita, care în fiecare an își schimbă numele. În acest an, membrii echipei au decis să se numească Minions, la sugestia copiilor lor și au purtat tricouri cu chipurile personajelor din respectivele desenele animate.

‘Suntem echipa Minions, după desenul animat recent lansat. Ne-am denumit așa din cauza copiilor noștri care adoră desenul animat respectiv și cărora le vom dona ulterior tricourile pentru a le folosi drept pijamale.Tocănița se numește tocăniță de Minions, adică tot felul de chestii grase, rotunde, tăiate mărunt și băgate în ceaun și condimentate pe măsură. Din păcate, rețeta nu este disponibilă în scris, pentru că ar fi fost într-un limbaj de neînțeles și am preferat să nu o transcriem ci pur și simplu, fiecare vorbind pe limba lui, am încercat să combinăm gusturile și să iasă ceva ce sperăm că va plăcea la toată lumea’, a spus Tiberiu Pănescu, șeful AJOFM Harghita.

Festivalul cartofului a reunit, în acest an, un număr foarte mare de participanți, dar și de spectatori, atmosfera fiind întreținută de muzică populară sau jazz. Evenimentul este unul foarte iubit, în care se leagă prietenii iar rivalitățile dispar, iar la final cei mai câștigați sunt cei care gustă din diversele preparate cu cartofi.

Eu mă bucur că sunt foarte, foarte mulți participanți, dar m-aș bucura și dacă ar fi numai zece echipe. Pentru că fiecare echipă e o familie mai mică și în general suntem o familie mare. Aceasta e esența Festivalului Cartofului, ca să fim împreună, să fim fericiți, să ne distrăm și să fim mândri că suntem cetățenii urbei’, a declarat viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata