Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii muncii

Ziua mondială a securităţii și sănătăţii muncii se marchează în 2014 la 28 aprilie, pentru a promova prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale la nivel global.

”Securitatea și sănătatea în locurile de muncă unde se utilizează substanţelor chimice’‘ este tema din acest an.

Substanţele chimice sunt esenţiale pentru viaţa modernă și ele vor continua să fie produse și utilizate în locurile de muncă.

OIM recunoaște că, pentru un echilibru adecvat între beneficiile utilizării substanţelor chimice și măsurile de prevenire și controlul potenţialelor efecte negative asupra lucrătorilor, a locurilor de muncă, a comunităţilor și a mediului, este necesară buna gestionare a substanţelor chimice ce poate fi realizată prin eforturile concertate ale autorităţilor, angajatorilor, lucrătorilor și organizaţiilor din domeniu.

Potrivit estimărilor OMI, substanţele periculoase provoacă peste 65 0000 de decese pe an. Lucrătorii tineri și cei mai în vârstă sunt mai vulnerabili. La nivel mondial, se produc în jur de 340 de milioane de accidente de muncă și 160 de milioane de angajaţi sunt victime ale bolilor profesionale. OIM actualizează aceste estimări periodic iar ultimele actualizări indică o creștere a accidentelor și a problemelor de sănătate cauzate de condiţiile locurilor de muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcările sindicale din întreaga lume organizează manifestări comemorative în memoria celor care au decedat la locul de muncă sau campanii de întrajutorare pentru cei care sunt victime ale accidentelor și bolilor profesionale.

Ziua mondială a securităţii și sănătăţii muncii a fost iniţiată de Organizaţia Internaţională a Muncii, în 2003, și este dedicată oportunităţilor pentru oameni de a obţine un loc de muncă decent în condiţii de libertate, echitate, securitate și demnitate umană. Reprezintă o campanie de sensibilizare, care își concentrează atenţia asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii și sănătăţii la locul de muncă la nivel internaţional și se axează pe amploarea accidentelor de muncă, a bolilor profesionale și a deceselor survenite la locul de muncă.

Biroul Internaţional al Muncii lansează anual o carte de prezentare a situaţiei actuale din domeniul securităţii muncii. Se pun în evidenţă progresele tehnice, dar și riscurile noi, care apar în procesul muncii, evoluţia și tendinţele de pe piaţa muncii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata