Ziua mondială dedicată povestirii

Ziua mondială dedicată povestirii (World Storytelling Day) este celebrată în 2014 la 20 martie. Ea se marchează anual la nivel mondial în ziua echinocţiului de primăvară în emisfera de nord şi în prima zi a echinocţiului de toamnă, în sud.

Reprezintă o celebrare la nivel mondial a artei povestiri orale.

În fiecare an sunt organizate manifestări pe parcursul a 2, 3 zile, începând din ziua echinocţiul de primăvară în emisfera nordică, şi prima zi a echinocţiu de toamnă, în sud. Sunt organizate manifestări culturale, reuniuni la care participanţii împărtăşesc reciproc evenimente trăite personal, pentru a învăţa unii de la alţii, pentru a fi folosite ca sursă de inspiraţie, dar şi pentru a stabili prietenii şi contacte.

Această zi îşi are rădăcinile într-o zi naţională din Suedia, aniversată în 1991-1992, numită „Alla berättares Dag” (O zi întreagă pentru povestitori). A fost aniversată apoi în cercuri restrânse de povestitori, în 1997, povestitori din Perth, din Australia de Vest, au organizat întruniri timp de cinci săptămâni pentru a celebra ziua de 20 martie drept „Ziua Internaţională a Naratorilor”.

În acelaşi timp, această zi a fost sărbătorită în Mexic şi în alte ţări din America de Sud. În 2002, celebrarea acestei zile s-a răspândit în Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Estonia. În 2003, ideea a prins contur în Canada şi în alte ţări, evenimentul devenind cunoscut pe plan internaţional ca Ziua mondială dedicată povestirii. Începând din 2004, Franţa a participat la manifestări cu evenimentul „Jour Mondial du Conte”.

În 2005, au fost organizate evenimente în 25 de ţări, iar, în 2007, a fost organizat pentru prima dată un Festival narativ la Newfoundland, în Canada. În 2008, Țările de Jos au luat parte la Ziua mondială dedicată povestirii cu un mare eveniment numit „Vertellers in de Aanval” — trei mii copii au fost surprinşi de apariţia povestitorilor în sălile de clasă. În 2009, au avut loc evenimente în Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Australia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata