Care este părerea statelor europene despre cea mai gravă criză din ultimele decenii?

40

În cadrul Forumului Economic Mondial, Germania a venit cu o veste extrem de proastă în ceea ce privește criza alimentară. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, că dacă nu se iau măsuri urgente riscăm să fim martorii unei crize alimentare fără precedent.

Astfel, criza alimentară, generată de războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea agrava, spune cancelarul german Olaf Scholz, care a cerut acțiuni urgente pentru ca acest scenariu să fie evitat.

Într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, cancelarul Germaniei a declarat că este îngrijorat de efectele pe care războiul din Ucraina le are asupra întegului plan alimentar.

În explicaţiile sale, “Dacă nu adoptăm rapid acţiuni determinante, există riscul de a ne confrunta cu cea mai gravă criză alimentară din ultimele decenii”, a declarat Olaf Scholz.

Rusia este pregătită să contribuie la depășirea crizei alimentare mondiale

În acest sens, președintele Vladimir Putin i-a spus premierului italian că Rusia este pregătită să contribuie „semnificativ” la depăşirea crizei alimentare mondiale, dar pentru a face acest lucru trebuie îndeplinită o singură condiție, aceasta fiind „anularea de către Occident a restricţiilor motivate politic impuse Rusiei”.

Ucraina ar fi împotriva deschiderii unor coridoare spre porturile din Marea Azov și Marea Neagră

În plus,  preşedintele rus, Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene că nu sunt de acord cu deschiderea de coridoare umanitare spre porturile din Marea Azov şi Marea Neagră pentru circulaţia navelor cu cereale.

În convingerile sale, „Criza alimentară a fost exacerbată de restricţiile antiruse impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană”, a spus Vladimir Putin în conversația cu Mario Draghi.

Ucraina denunță un șantaj al Rusiei

În replică, ministrul ucrainean de Externe a calificat drept “șantaj” o propunere anterioară a Rusiei de ridicare a sancțiunilor împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina pentru a evita o criză alimentară globală.

Astfel, “Acesta este un șantaj clar”, a declarat Kuleba după ce un ministru adjunct rus de Externe a sugerat deblocarea porturilor ucrainene în schimbul ridicării sancțiunilor.

Concret, invazia Rusiei a perturbat livrările de îngrășăminte, grâu și alte produse de bază din ambele țări.

Drept urmare, numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online