Cod galben de inundaţii, valabilă până la miezul nopţii în cinci bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea

32

În România, intră în vigoare, o alertă de vreme rea, de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Mai exact, a fost emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până la miezul nopţii în cinci bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea.

În ziua de 1 august, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a arătat că, în intervalul ora 11:00 – 00:00, se vor înregistra viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare.

Alerta este valabilă pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş),
  • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud),
  • Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni (judeţele: Harghita şi Mureş),
  • Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov),
  • Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău),
  • Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea)
  • râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Această atenţionare de inundații a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut-Bârlad şi Dobrogea-Litoral.

Debitul Dunării va crește spre finalul săptămânii viitoare

Din date prognozei realizate de INHGA, valabilă până la 6 august 2022, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima parte a săptămânii viitoare, la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în creştere uşoară până la 2.050 mc/s la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staţionare în prima parte a intervalului pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Hârşova şi relativ staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.

În perioada de referinţă, pentru râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând prima parte a intervalului, râurile din jumătatea de nord a ţării unde vor fi în creştere datorită averselor prognozate şi partea a doua a intervalului când vor fi în creştere prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor mari din această zonă şi în uşoară scădere pe cursurile lor superioare şi mijlocii.

Totodată, hidrologii au avertizat că, pe toată durata intervalului de meteo prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului de prognoză pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova, datorită precipitaţiilor, torenţiale, izolat însemnate cantitativ, prognozate.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata