Constantin: Valoarea agriculturii româneşti a crescut exponenţial în ultimii ani; în 2014 depăşea 669 miliarde de lei

0

Valoarea agriculturii românești a crescut exponențial în ultimii ani, de la 417 miliarde de lei în 2007 la peste 669 miliarde de lei la sfârșitul lui 2014, a declarat miercuri, la deschiderea Indagra 2015, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 ‘2015 a fost un an dificil pentru agricultură și în pofida faptului că încă mai avem multe de făcut pot spune că agricultura, pe ansamblu, a progresat extraordinar. Din anul 2007, de la integrarea în Uniunea Europeană, am reușit doi ani consecutivi, 2013 și 2014, să exportăm mai mult decât să importăm. Însă nu doar acest lucru este important ci și faptul că valoarea agriculturii din punct de vedere al contribuției în produsul intern brut a crescut exponențial. Dacă în 2007 contribuția era de 417 miliarde de lei am ajuns în 2014 la 669 miliarde de lei’, a precizat Daniel Constantin.

Acesta a menționat că fondurile europene de care a beneficiat România din 2007 și până în prezent (peste 8 miliarde de euro pe investiții și peste 8 miliarde de euro pe plăți directe) au contribuit la dezvoltarea agriculturii românești și la progresul industriei alimentare autohtone.

‘Felicit industria alimentară pentru progresul înregistrat, pentru că a fost sectorul care a trebuit să se bată pe piața Uniunii Europene și în care au fost sacrificate foarte multe unități. Cele care au rezistat au reușit să devină printre cele mai competitive nu numai din economia românească ci și pe piața UE‘, a subliniat ministrul de resort.

Șeful de la Agricultură a salutat prezența președintelui României, Klaus Iohannis, la deschiderea Indagra precizând că, în domeniul agriculturii, mai trebuie rezolvată problema irigațiilor.

‘Am reușit nu doar să avem un pact ci o lege în domeniul irigațiilor ceea ce oferă fermierilor garanția că timp de cinci ani de zile se va investi constant în acest sector (…) Așteptăm ca astăzi președintele să promulge această lege importantă și pe urmă să trecem la implementare’, a arătat Constantin.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a subliniat că a 20-a ediție a Indagra a consemnat o creștere de 340% față de prima ediție din anul 1996, devenind cea mai importantă manifestare expozițională organizată astăzi în România.

‘Ocupăm 41.000 de metri pătrați în acest an, avem 745 de expozanți, acoperim toate sectoarele agriculturii și industriei alimentare românești. Este cea mai mare manifestare expozițională organizată astăzi în România, dar ne cunoaștem și concurența de la țările vecine și putem spune că Indagra este cel mai mare târg din Europa Centrală și de Est. Nu în ultimul rând, gradul de internaționalizare este de 35%’, a spus Daraban.

În context, acesta i-a solicitat șefului statului ca Indagra să se realizeze, începând cu edițiile viitoare, sub patronajul președintelui României.

Peste 70.000 de vizitatori specializați din 23 de țări sunt așteptați în perioada 28 octombrie — 1 noiembrie 2015 la cel mai important eveniment agricol din România — Indagra 2015, târg internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei.

La eveniment participă 480 de expozanți din care 320 sunt din România.

În acest an, Carnexpo, târgul dedicat industriei cărnii și zootehniei din Sud-Estul Europei, a fuzionat cu Indagra Food, târgul internațional pentru industria alimentară, transformându-se în cea mai importantă platformă de promovare pentru producătorii români și investitorii străini interesați de piața agroalimentară românească. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata