Îngrijirea pomilor fructiferi în sezonul rece: 4 practici esențiale

187

Odată intrată în perioada de repaus vegetativ, livada începe să se adapteze la condițiile climatice din timpul iernii. Această fază este foarte importantă pentru ca pomii să crească și să rodească abundent în sezonul următor. Deși în această perioadă pomii fructiferi își reduc funcțiile fiziologice, pregătirea livezilor este activitatea de bază a pomicultorilor și horticultorilor. Îngrijirea corespunzătoare a pomilor fructiferi reprezintă o condiție necesară pentru obținerea unor recolte bogate, anul viitor. Descoperă care sunt principalele 4 practici esențiale care influențează randamentul de producție și calitatea recoltelor în livada de pomi fructiferi.

Pregătirea livezii pentru iarnă

Ce să faci în livadă în sezonul rece? La începutul perioadei de repaus adânc al pomilor, este esențială efectuarea lucrărilor de curățare și igienizare a livezilor. Pomicultorii adoptă o serie de măsuri și practici agricole care se vor reflecta asupra producției din anul următor. Fie că este vorba de pomii fructiferi din plantații, livezi sau grădini, o rutină corectă de îngrijire a copacilor te va ajuta să igienizezi livada și să ții la distanță agenții patogeni. Pașii importanți pentru curățarea și îngrijirea pomilor fructiferi sunt:

  • Strângerea și îndepărtarea frunzelor căzute;
  • Îndepărtarea ramurilor rămase după cules;
  • Eliminarea resturilor vegetale;
  • Eliminarea pomilor uscați.

Pe lângă acestea, stropirea pomilor fructiferi și aplicarea unor tratamente fitosanitare eficiente este o etapă extrem de importantă pentru prevenirea apariției bolilor și dăunătorilor.

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Obținerea unor producții ridicate, de calitate, este strâns legată de folosirea unor tratamente speciale. Multe specii pomicole sunt vulnerabile în fața schimbării factorilor climatici. Tratamentele de stropire a pomilor fructiferi iarna pot fi aplicate atunci când temperaturile depășesc 5 grade Celsius. Tratamentele cu fungicide îmbunătățesc semnificativ calitatea fructelor atunci când sunt aplicate corespunzător, la momentul potrivit, întrucât fiecare pom fructifer are propriul program de aplicare, în funcție de bolile care îl amenință. Mai mult, acestea contribuie și la eliminarea dăunătorilor aflați în stadiul de iernare.

Toaletarea pomilor fructiferi iarna

Toaletarea sau tunderea pomilor fructiferi este o practică agricolă esențială, de mare importanță pentru livezi, grădini sau plantații. De-a lungul anului, calendarul tăierilor la pomi include mai multe tipuri de tăieri, în funcție de scopul acestora: tăieri de formare, corectare, de regenerare sau de producție. 

Toaletările de iarnă sunt indispensabile pentru echilibrul plantelor aflate între vegetație și fructificare, mai ales în cazul speciilor semințoase. Pe lângă faptul că au rolul de a direcționa ramurile care continuă formarea coronamentului, tăierile de iarnă favorizează aplicarea tratamentelor fitosanitare și iluminarea corespunzătoare a tuturor ramurilor. Aceste tăieri ale pomilor fructiferi trebuie efectuate înainte de încolțirea copacilor, evitându-se temperaturile excesiv de scăzute. În general, tăierea pomilor iarna are loc de la sfârșitul lunii ianuarie până la pornirea în vegetație.  

Lupta împotriva bolilor și dăunătorilor

În sezonul rece, umiditatea și frigul favorizează apariția bolilor și dăunătorilor, mai ales la soiurile sensibile, care nu au o rezistenţă ridicată în fața bacteriilor sau a fungilor. Aplicate la momentul optim, tratamentele fitosanitare asigură pomilor fructiferi protecția necesară pentru prevenirea și combaterea agenților patogeni. 

După executările de tăiere din toamnă și îndepărtarea ramurilor uscate, pomii fructiferi necesită îngrijiri speciale pentru a nu răspândi boli. Schema de tratamente trebuie adaptată în funcție de fiecare specie. BASF Agriculture Solutions România oferă toate tipurile de fungicide de care ai nevoie: fungicide de contact (acționează la exterior, fără a pătrunde în profunzimea țesuturilor), fungicide sistemice (absorbite prin frunze și tulpină, fiind transportate în interiorul plantei cu ajutorul sevei) și fungicide translaminare (se mișcă de pe partea superioară spre partea inferioară a frunzei, însă nu se răspândesc în întreaga plantă). Aceste tratamente cu fungicide au acțiune preventivă și curativă, protejează pomii fructiferi și îmbunătățesc calitatea fructelor.

Fungicidele cu spectru larg reduc în mod considerabil timpul de aplicare. Ingredientele lor active cu acțiune preventivă și curativă asigură o eficacitate ridicată și o performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile.

Îngrijirea corectă a livezii în sezonul rece va menține pomii sănătoși și puternici și te va ajuta să obții producții satisfăcătoare la recolta viitoare.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News