Poluarea produsă de state lumii provoacă mai multe decese la nivel global, decât pandemia de COVID-19

78

La nivel global, poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese  decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU publicat marţi 15 februarie an curent, cerând o „acţiune imediată şi ambiţioasă” pentru a interzice unele substanţe chimice toxice, relatează Reuters.

Din datele raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.

În contextul comparativ, pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, potrivit datelor Worldometer.

Astfel, „Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil”, scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU.

În acest fel, documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.

Poluarea, mai periculoasă decât pandemia?

În urma raportului, postat marţi pe site-ul Consiliului, se solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate „substanţe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural.

Din punct de vedere socio-medical, documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate – multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene – din aşa-numitele „zone de sacrificiu”.

Concret, termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Bilanț COVID marți, 15 februarie

În lume, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 21.885 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 9.816 mai mult decât în ziua anterioară. 2.686 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Pe teritoriul României, în total, până astăzi, 15 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.596.269 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 93.218 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Iar numărul de 2.167.427 de pacienți au fost declarați vindecați.

Câte decese au fost înregistrate astăzi?

În ţara noastră, până astăzi, 61.880 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Aşadar, în intervalul 14.02.2022 (10:00) – 15.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 204 decese (123 bărbați și 81 femei), dintre care 9 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iași, Ilfov, Maramureş, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui și Municipiul București.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro