Ce spune cunoscutul economist Ilie Șerbănescu despre băncile străine şi români?

56

Băncile străine ar trebui să plece din România! Un cunoscut economist a declarat că ar trebui ca băncile străine să plece din România, subliniind că acestea ne dau credite de trei ori mai scumpe.

Astfel, cunoscutul economist Ilie Șerbănescu a oferit un interviu la România TV în care a explicat faptul că 10-12 milioane de români nu au nicio legătură cu băncile, adăugând că, după părerea lui, ar trebui ca oamenii să nu mai aibă nicio legătură cu băncile din România, acestea fiind doar niște sucursale ale unor bănci străine.

În afirmaţiile slae, „Sunt 10-12 milioane de cetățeni adulți în România, care nu au nicio legătură cu băncile, o pătură subțire, care este cea a înstăriților, pe care se miza în conturarea unei clase mijlocii, care este doborâtă de aceste relații cu băncile, pentru că aici, după părerea mea, ar trebui la disperare, să nu mai ai nicio relație cu băncile din România, care sunt majoritatea lor niște sucursale sau filiale ale unor bănci străine, care dau credite de trei ori mai scump decât mamele lor din Occident, de unde vin băncile respective.

De ce fac asta? Pentru ca li se permite! Invocă așa-zisul risc. Dacă e risc, du-te, nu mai sta!

Dacă aceste bănci ar pleca din România nu s-ar simți din punctul de vedere al finanțării economiei, pentru că aceste bănci participă la finanțarea economiei în proporție de 8%. Și cu 8%, și fără, e același lucru. 97-98% din companiile din România nu au legătură cu băncile.

Băncile, însele, recunosc ca bancabile doar 12.000 din cele peste 500.000 de companii înscrise în România. Și atunci, să nu ne mirăm! Ce importanță are că aceste bănci mai dau credite sau nu?! Statul român e singurul creditat, aici e altă discuție. De ce joacă această carte?”, spune acesta, potrivit romaniatv.net.

Inflația este dublă în România față de media UE

În contextul financiaro-bancar, acesta a mai spus că inflația este dublă în România față de media blocului comunitar, subliniind că Banca Națională a României ar trebui să urmărească acest lucru.

Aşadar, „Îmi pare foarte rău, dar Banca Națională (BNR) face exhibiții. Ar trebui ca după actele în baza cărora funcționează, să urmărească inflația. În România, inflația oficială e de 16-17%, în zona euro e la jumătate.

Cine a crescut în timpul ăsta de război? ‘Lelul’. Păi cum, când inflația este dublă la noi, față de euro? E o problemă care se întâmplă, care nu are explicații posibil economice”, a mai comentat Șerbănescu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro