Cum poți să-ți cumperi un apartament în România mai ieftin?

49

În acest an, în România, Programul Noua Casă continuă și oferă doritorilor condiții avantajoase pentru achiziția unei locuințe. Creditele prin acest program sunt garantate de stat și se reflectă în dobânzi mai avantajoase și avansuri mai mici.

Astfel, Noua Casă 2023, din informaţiile Ministerului Finanțelor, spre deosebire de anii trecuți, va veni la pachet cu un plafon pentru garantarea creditelor imobiliare de 1,5 miliarde de lei. Modificarea s-a aplicat printr-o Hotărâre de Guvern din partea Ministerului de Finanțe. Având însă în vedere cât de mult au explodat prețurile la locuințe în fiecare colț a României, acest program nu mai este nici pe departe la fel de util precum în anii trecuți.

 Ce beneficii au creditele garantate de stat?

În contextul Ministerului Finanțelor, “propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”.

În plus, Programul Noua Casă facilitează și în acest an achiziția unei locuințe prin intermediul contractării de credite garantate de stat cu un nivel mai mic al dobânzilor. Regulile inițiativei au fost definite în urmă cu mai bine de un deceniu, prin HG 717/2009.

În consecință, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, în timp ce avansul este doar 5%, pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 de euro.

În teorie, se pot achiziționa și locuințe semnificativ mai scumpe decât atât prin Noua Casă, dar crește procentul avansului. De exemplu, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, creditul acord va fi de maxim 119.000 de euro, în timp ce avansul din partea beneficiarului va reprezenta 15% din sumă.

Însă, ca un detaliu important, începând din 2022, cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era înainte, conform avocatnet.ro.

Nu în ultimul rând, o locuință cumpărată prin Noua Casă nu poate fi vândută timp de cinci ani de la cumpărare, iar închirierea ei se efectuează doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Playtech.ro