Fondul Monetar Internațional ar putea reduce prognoza de creștere economică globală, după ce Banca Mondială a făcut un gest asemănător

46

Fondul Monetar Internațional (FMI) intenţionează ca luna viitoare să reducă și mai mult prognoza privind creșterea economică mondială din acest an, a declarat joi un purtător de cuvânt, după ce Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au decis să-și reducă propriile prognoze.

FMI: Se anunță recesiune pentru unele țări

De altfel, aceasta ar fi a treia retrogradare a FMI în acest an. În aprilie, FMI și-a redus deja prognoza privind creșterea economică mondială cu aproape un punct procentual, până la 3,6% în 2022 și 2023, transmite Reuters.

Astfel, Gerry Rice purtătorul de cuvânt al Fondului a declarat, în cadrul unei ședințe periodice de informare a FMI că perspectivele generale prevăd în continuare o creștere la nivel mondial, chiar dacă la un nivel mai lent, dar că unele țări s-ar putea confrunta cu o recesiune.

în estimările sale, „În mod clar, au avut loc o serie de evoluții care ne-ar putea determina să revizuim în continuare în scădere”, a declarat Rice reporterilor. „S-au întâmplat atât de multe și (se) întâmplă foarte repede de când am venit ultima dată cu prognoza noastră”.

FMI urmează să publice o actualizare a Perspectivelor Economice Mondiale la mijlocul lunii iulie.

Banca Mondială a redus substanțial prognoza de creștere

Marți 7 iunie, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală cu aproape o treime, la 2,9% pentru 2022, citând daunele agravante cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de pandemia COVID-19, avertizând în același timp asupra riscului tot mai mare de stagflație.

O zi mai târziu, OCDE și-a redus prognoza cu 1,5 puncte procentuale, la 3%, deși a afirmat că economia mondială ar trebui să evite o criză de stagflație în stilul anilor 1970.

În viziunea sa, Gerry Rice a declarat că reducerea preconizată se datorează continuării războiului din Ucraina, prețurilor volatile ale materiilor prime, prețurilor foarte ridicate la alimente și energie și unei încetiniri mai severe decât se aștepta în economia chineză, precum și creșterii ratelor dobânzilor într-o serie de economii avansate. El nu a oferit detalii despre perspectivele Chinei.

Aşadar, „Asistăm la această confluență de crize … combinația tuturor acestor lucruri care merg în aceeași direcție de materializare a riscurilor de scădere”, a spus el.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro