Scăpăm sau nu de crize în anul 2023?

100

În contextul socio-economic, este aproape general acceptat faptul că anul 2023 va fi unul extrem de complicat, dacă nu cel mai complicat de la criza din 2008 până acum, este părerea experților despre situația creată.

În plan global, analiștii văd recesiune în majoritatea economiilor majore ale lumii (inclusiv zona Euro) și, este foarte probabil, o scădere economică la nivel global, scrie site-ul studiifinanciare.ro.

Așadar, inflația se arată mai greu de învins decât ne așteptam inițial, iar în lupta lor cu creșterea prețurilor băncile centrale vor lovi, indirect, în populația și firmele cu credite, ale căror rate vor continua să crească. Toată lumea urmărește ce se întâmplă cu războiul din Ucraina care, dacă escaladează, ne va duce întro zonă și mai grea. Analiștii XTB au lansat răspunsuri pentru 7 dintre întrebările pe care ei le consideră esențiale în 2023, astfel:

1. Care va fi situația inflației în 2023?

Prioritatea este inflația care a fost tema principală a piețelor financiare pentru o lungă perioadă de timp și principalul motiv din spatele deprecierilor suferite de majoritatea claselor de active în 2022.

Astfel, „Constrângerile ce țin de logistica globală par să se atenueze pe măsură ce companiile fac ajustări. Acest lucru este bine ilustrat atât de scăderea prețurilor la transport, cât și de scăderea indicatorilor ce arată presiunea prețurilor din componența sondajelor de afaceri. În absența unui alt șoc pe partea de ofertă, inflația s-ar putea reduce în 2023.”, a arătat sursa citată.

2. Își va schimba Fed poziția față de politica monetară în 2023?

Din punct de vedere bancar, niciodată în istorie ratele dobânzilor nu au scăzut atât de mult cum s-a întâmplat în perioada 2009 – 2020, efectiv la 0% în SUA și chiar negative în Europa și Japonia.

„Drept urmare, indicii de acțiuni au câștigat mai mult decât sugerează performanța câștigurilor sau a PIB-ului, rezultând valori ridicate ale indicatorilor de performanță, cum ar fi raportul preț-câștig sau raportul preț-vânzări.”, a precizat sursa citată.

3. Ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina?

Din datele sursei menționată anterior s-a relatat că „prima de risc de piață asociată războiului din Ucraina pare a fi mică, estimată la 2-3% P/E, dar rămân totuși sectoare care au de câștigat de pe urma sfârșitului conflictului armat. Industriile care au suferit cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina sunt sectorul alimentar și agricol. Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru peste 20% din exporturile globale de porumb, Ucraina având cea mai mare pondere.”

4. Își va reveni industria crypto?

Aceste crize au influenţat şi criptomonedele, care sunt unele dintre cele mai importante beneficiare ale politicii fiscale și ale ratelor scăzute de dobândă în timpul pandemiei de Covid-19, au primit o lovitură puternică.

„În contextul incertitudinii și al scăderii prețurilor, adoptarea tehnologiei blockchain a fost accelerată. Odată cu scăderea inflației și relaxarea lentă a politicii monetare, criptomonedele ar putea reveni în grațiile investitorilor în 2023.”, a arătat sursa.

5. Ne îndreptăm spre o recesiune a veniturilor?

În contextul economic, indicatorii de performanță care s-au dovedit fiabili, cum ar fi, drept exemplu, indicatorul ISM privind producția, au arătat că slăbirea câștigurilor poate continua și în 2023.

„Cu toate acestea, ce înseamnă o recesiune a câștigurilor pentru investitorii care tranzacționează indici bursieri? Au existat trei recesiuni ale veniturilor până acum în secolul 21 – spargerea bulei dot-com, criza financiară globală și Covid.”, a nuanțat sursa.

6. Ce se va întâmpla cu prețurile la petrol și gaze în 2023?

La capitolul energie-combustibil, sursa citată a precizat că „stocurile din SUA, în comparație cu anul precedent, indică faptul că este posibil ca maximul de preț să fi fost deja atins. Cu toate acestea, trebuie să știm că Rusia nu va transfera gaze către Europa anul viitor, așa că SUA vor trebui să acopere acest deficit.”

7. Piața imobiliară din China, încotro?

Pe lângă Covid-19, piața imobiliară joacă un rol important pe piața economică din China. De fapt, aceasta reprezintă aproape 30% din PIB, aproximativ 40% din totalul creditelor bancare și aproximativ 70% din averea gospodăriilor.

„Evergrande și alți câțiva dezvoltatori aproape că s-au prăbușit în urma nerespectării plăților datoriilor. Guvernul chinez a intervenit pentru a preveni spargerea bulei, dar sprijinul a fost insuficient.”, a menționat sursa.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro