Dolarul a trecut pentru prima oară în istorie, pragul de 5,1 lei

57

Este o situație nemaivăzută pe piața valutară. Pentru prima oară, în istorie, când se întâmplă așa ceva cu dolarul american. În acest moment nu pare să existe nimic care să stea în calea acestei monede.

În contextul valutar, Dolarul a trecut pentru prima oară în istorie pragul de 5,1 lei. Moneda americană a atins, luni dimineață un nivel nemaivăzut, ajungând la valoarea de 5,1279 lei.

Din punct de vedere al creşterii puternice de luni, aceasta a trecut, pentru prima oară în istorie pragul de 5,12 lei, ajungând luni dimineață pe piaţa interbancară până la 5,1279 lei.

În opinia sa, „Deocamdată, nu pare să existe nimic care să stea în calea dolarului”, a declarat Shafali Sachdev, şef al departamentului FX la BNP Paribas Wealth Management din Singapore.

Lira sterlină s-a prăbuşit luni la un minim record

În schimb, Lira sterlină s-a prăbuşit luni la un minim record, din cauza speculaţiilor că planul economic al noului guvern va duce finanţele Marii Britanii la limită, informează Reuters.

De altfel, pe piața valutară s-au mai petrecut și alte șocuri. Lira sterlină s-a prăbuşit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Concret, Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanţate prin cea mai mare creştere a împrumuturilor din 1972 încoace.

Astfel, „Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

Euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina.

În plus, dolarul şi-a consolidat revenirea în faţa yenului după şocul provocat de intervenţia valutară de săptămâna trecută a autorităţilor japoneze.

Petrolul şi aurul au fost sub presiune din cauza creşterii dolarului, aurul atingând un minim al ultimilor 2 ani şi jumătate de 1.626 de dolari, iar contractele futures pe ţiţei Brent au scăzut cu aproximativ 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie, la 85,06 dolari pe baril.

Și Rusia suferă de pe urma războiului. Este haos în sistemul bancar din țara condusă de Vladimir Putin. De la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, băncile au înregistrat pierderi fără precedent. Este vorba despre miliarde de ruble, conform ultimelor date publicate. Un oficial al băncii centrale anunță că de la debutul operațiunii speciale declanșate de Moscova și până în prezent, băncile din Rusia au pierdut aproximativ 1.500 de miliarde de ruble, adică echivalentul a 25,5 miliarde de dolari.

Sursa: Capital.ro