În România, aproape 53.000 de firme au scăpat de dosar penal

37

În prezent, în jur de 53.000 de firme, care înregistrau restanțe la impozite și contribuții cu reținere la sursă, au scăpat de dosar penal! Poliția Română a respins sesizarea făcută de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În acest sens, Poliția Română a explicat că lista transmisă de către ANAF, cu cele aproape 53.000 de firme care înregistrează restanţe la impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, nu reprezintă o sesizare penală deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond impuse de legea procedural penală.

În prezent, Poliția Română are doar nouă dosare penale în lucru pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă. În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii.

Astfel, „Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Poliția Română.

ANAF a trimis dosarele a circa 53.000 de firme Poliției Române

Concret,  ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a transmis, recent, situația a 52.976 de firme către Poliția Română pentru a începe cercetările penale, chiar dacă unele firme au, în medie, restanțe de doar 7.040 de lei. Menționăm că pe „lista neagră” sunt şi firme cu restanțe mai mari, ceea ce înseamnă că și alte firme pot avea dosare penale.

În contextul de activitate, ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei Române informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de suma acumulată, a explicat preşedintele Fiscului, Lucian Heiuş.

În opinia sa, „Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a explicat Lucian Heiuş, în cadrul unui interviu acordat pentru profit.ro.

Financiar, la sfârșitul lunii iulie, un număr de 52.976 contribuabili activi înregistrau suma de 372,93 milioane lei obligaţii fiscale neachitate reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reţinere la sursă (aând restanţe mai mari de 60 de zile), a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după 1 martie 2022, potrivit prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi  combaterea evaziunii fiscale).

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata