În România, se acordă vouchere speciale pentru pensionarii români pentru a-și putea cumpăra produse alimentare

46

În cadrul măsurilor de sprijin a populației vulnerabile anunțate de Nicolae Ciucă, se numără acordarea unor vouchere speciale pentru pensionarii români, pentru a-și putea cumpără produse alimentare.

Din informațiile transmise de Casa naţională de Pensii Publice, reiese că măsura respectivă ar trebui să se aplice pentru aproape jumătate din pensionarii români înregistraţi în martie 2022, respectiv 2,34 milioane de vârstnici.

Calculat la un curs valutar de 5 lei/euro, impactul bugetar lunar pentru voucherele speciale de 50 euro ar fi de aproape 292 milioane de lei, echivalentul a 58,52 milioane de euro/lunar.

În martie 2022, 1,33 milioane de pensionari români aveau veniturile lunare sub 1.000 lei:

  • – 330.000 venituri lunare sub 500 lei;
  • – 320.000 venituri lunare cuprinse între 501 lei şi 700 lei;
  • – 193.700 venituri lunare cuprinse între 701 lei şi 800 lei;
  • – 262.700 venituri lucare cuprinse între 801 lei şi 900 lei;
  • – 223.536 venituri lunare cuprinse între 901 lei şi 1.000 lei;

În ţara noastră, 1 milion de vârstinici români au încasat pensii cuprinse între 1.001 lei şi 1.500 lei în martie 2022.

Reamintim faptul că Nicolae Ciucă a anunțat că măsurile sociale din cadrul planului „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare de la 1 iunie și se adresează cetățenilor vulnerabili.

Prim-ministrul a precizat că, în ciuda faptului că suma nu pare mare, aceasta este însoțită și de alte măsuri. Cei mai mulți beneficiari ai acestei măsuri sunt aproximativ 2.5 milioane de pensionari care au pensie sub 1.500 de lei.

Bani în plus la pensie! Intră în vigoare de la 1 iunie în România

De la data de 1 mai 2022, măsurile din planul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare mai devreme, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, luni, în cadrul conferinţei de presă susţinute de liderii coaliţiei pentru prezentarea pachetului de măsuri.

În opinia sa, „Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a arătat premierul, în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului.

În ce priveşte măsurile susţinute din fonduri europene, le-a menţionat pe cele pentru sprijinirea unor companii sau cele care fac parte din pachetul social. Potrivit premierului, pachetul social intră în vigoare de la 1 iunie.

„În domeniul social, sprijin pentru cetăţenii României, urmăreşte protejarea acestora de creştere a preţurilor. Aceste vremuri dificile impun, aşa cum spuneam, solidaritate şi sprijin, acordat mai ales oamenilor care au nevoie de susţinere.

Astfel, pachetul oferă următoarele soluţii: un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta în vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru: familii cu el puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În plus, premierul a precizat luni că voucherul de 50 de euro care va fi acordat la 2 luni este destinat cetăţenilor vulnerabili şi, deşi nu pare o sumă foarte mare, se adaugă altor măsuri.

Aşadar, „Voucherul de 50 de euro la 2 luni nu pare o sumă foarte mare, dar el este destinat cetăţenilor români vulnerabili şi se adaugă acelor măsuri care sunt deja în derulare”, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, întrebat ce poate să cumpere o persoană cu aceşti bani.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata