Punctul de pensie ar putea crește la 2.000 de lei fără a se atinge limita de 9,4% din PNRR, declară liderul USR Cătălin Drulă

Foto: bursa.ro
72

În România, punctul de pensie ar putea crește la 2.000 de lei, fără a se atinge limita de 9,4% din PNRR, declară liderul USR Cătălin Drulă. Acesta amintește că social-democrații au promis încă din anul 2019 o creștere de 40%, dar este o diferență „de la cer la pământ între promisiuni și realitate”.

În acest sens, preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat miercuri la declaraţiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind importanţa echităţii sociale în ce priveşte mărirea pensiilor, întrebându-l de ce „blochează” proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari.

Punctul de pensie ar putea ajunge la 2.000 de lei

În afirmaţiile sale, „Domnul Ciolacu spunea că e, aşa, un social-democrat pentru care nişte lucruri sunt inacceptabile. Mă întreb: pensii speciale pentru parlamentari, de 12.000 de lei pe lună, peste pensia normală pe care o ia un parlamentar, acestea sunt acceptabile? Noi pensii care vor fi introduse de la 1 ianuarie, pensii speciale pentru primari, astea sunt acceptabile? Faptul că pensia medie specială faţă de pensia medie contributivă este de 8 ori mai mare e acceptabil? Şi dacă nu sunt acceptabile, de ce domnul Ciolacu blochează proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari? Una e blocată la Senat, una e blocată la Camera Deputaţilor”, a spus Cătălin Drulă, pentru Euronews, transmite Agerpres.

Mai mult, acesta a menţionat că potrivit prevederilor PNRR, punctul de pensie ar putea ajunge la 2.000 de lei, respectând limita de 8,4% din PIB.

Astfel, „De un an de zile îşi bat joc de România aruncând aceste cifre. Mai ţineţi minte? Era PNRR-ul problema, limita de 9,4%. Le-am explicat: pot să ajungă cu punctul de pensie la 2.000 de lei dacă vor şi încă se menţin în acea anvelopă. Departe să o atingă. Este foarte, foarte departe. PSD-ul a promis 40%. PSD-ul a promis şi în 2019. Este o diferenţă de la cer la pământ între promisiuni şi realitate”, a afirmat Drulă.

Cătălin Drulă, despre majorarea eșalonată

Însă, Cătălin Drulă a reacţionat şi la declaraţiile premierului Nicolae Ciucă, potrivit căruia majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională.

În opinia sa, „L-am văzut pe domnul Ciucă spunând că este neconstituţional (să existe o majorare eşalonată a punctului de pensie, n.r.). Oare este constituţională acea ordonanţă de urgenţă pentru supraimpozitarea contractelor part-time? Este constituţional să munceşti două ore şi să plăteşti dări pentru 8 ore? Şi, de fapt, răspunsul la asta îl vom afla, pentru că USR va ataca legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă, care a trecut astăzi într-un mod extraordinar de ruşinos prin Parlamentul României, cu voturile PNL”, a mai spus liderul USR.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a subliniat pe 9 noiembrie importanţa „echităţii sociale” într-o „perioadă complicată”, menţionând că în calitate de lider social-democrat nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională.

Sursa: Capital.ro