Care sunt cauzele care arată gravitatea crizei costului vieții din Uniunea Europeană dar mai ales în Marea Britanie

14

Creșterea prețurilor la alimente a împins luna trecută inflația în Marea Britanie la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani de 9,1%, cea mai mare în cadrul G7, aspect care subliniază gravitatea crizei costului vieții din această țară.

În contextul comparativ, datele Biroului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie arată că inflația din luna mai a fost cea mai mare din martie 1982 – și probabil că va fi și mai rău. De asemenea, lira sterlină, una dintre cele mai slabe monede în raport cu dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, cu 0,6% mai puțin joi, după care și-a reveni ulterior.

Mai mult, în Marea Britanie, inflație este ridicatăpână la riscul de recesiune.
În estimările unor investitori , se arată că Marea Britanie riscă, în prezent, atât o inflație ridicată persistentă, cât și recesiunea, reflectând factura mare de energie importată și fricțiunile actuale legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult legăturile comerciale cu Uniunea Europeană.

În opinia sa, „Având în vedere că perspectivele economice sunt atât de neclare, nimeni nu știe cât de ridicată ar putea fi inflația și cât timp va continua – ceea ce face ca judecățile privind politica fiscală și monetară să fie deosebit de dificile”, a declarat Jack Leslie, economist senior la think tank-ul Resolution Foundation, transmite Reuters.

Anterior, miercuri, Resolution Foundation a declarat că lovitura dată de costul vieții pentru gospodării a fost agravată de Brexit, cu implicații dăunătoare pe termen lung pentru productivitate și salarii.

Din punct de vedere social, salariul mediu nu ține pasul cu inflația, iar sindicatele au avertizat asupra unor greve generalizate în lunile următoare. Personalul feroviar a organizat deja proteste în masă în această săptămână.

Se estimează o inflație de peste 11% în octombrie

Rata globală a inflației în Marea Britanie a fost în luna mai, mai mare decât în Statele Unite, Franța, Germania și Italia. Japonia și Canada trebuie să raporteze încă datele privind prețurile de consum pentru luna mai, dar este puțin probabil să se apropie de valoarea din Marea Britanie.

În acest sens, Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să rămână peste 9% în lunile următoare, înainte de a atinge un vârf de puțin peste 11% în octombrie, când facturile reglementate la energie pentru gospodării vor crește din nou.

La fel şi piețele financiare arată că ratele dobânzilor în Marea Britanie sunt pe cale să crească de la 1,25% în prezent la peste 3% în jurul sfârșitului anului, deși majoritatea economiștilor cred că o creștere economică în scădere înseamnă că Banca centrală a Marii Britanii va crește ratele cu mai puțin de atât.

În acest context, ministrul de finanțe, Rishi Sunak, a declarat, după publicarea datelor, că guvernul britanic face tot ce poate pentru a combate creșterea prețurilor, iar banca centrală va acționa „în forță” pentru a limita inflația.

Care este principala cauză?

Din punct de vedere socio-financiar, prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai – cel mai mare salt din martie 2009. Practic, această categorie a devenit motorul inflației anuale de luna trecută.

Inflaţia anuală de bază – care elimină prețurile la alimente și energie pentru a oferi o idee despre presiunea costurilor generate pe plan intern – a scăzut pentru prima dată din septembrie, de la 6,2% la 5,9%, o valoare mai mică decât se aștepta.

Aşadar, „Banca Angliei ar putea într-adevăr să capete o oarecare speranță din faptul că presiunile asupra prețurilor de bază se diminuează (dar) ne îndoim că acest lucru … va fi suficient pentru a evita noi creșteri ale ratei în lunile următoare”, a declarat Sandra Horsfield, economist la Investec.

Prețurile globale de consum au crescut cu 0,7% în termeni lunari în luna mai, a anunțat ONS, puțin mai mult decât consensul de 0,6%.

Costurile plătite de fabricile britanice pentru materiale și energie – un factor determinant al prețurilor plătite ulterior de consumatori în magazine – au fost cu 22,1% mai mari în luna mai față de anul precedent, cea mai mare creștere de când au început aceste înregistrări, în 1985, a precizat ONS.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata