Cine răspunde la număr de telefon pus special la dispoziţia pensionarilor?

129

În România, persoanele trecute de 65 de ani, însă nu numai acestea, pot apela la un serviciu complet gratuit. În acest fel, oamenii primesc în schimb ajutor de la cei care coordonează acest proiect unic în România.

Proiectul prin care voluntarii au grijă de mii de bătrâni

Este vorba despre un număr de telefon pus special la dispoziţia pensionarilor. La celălat fir îi aşteaptă voluntari ce sunt gata să le ofere asistenţă pe diferite probleme.

În ţara noastră, apelul la numărul 0800 460 001 este gratuit. Numărul de telefon este disponibil la nivel naţional, în timpul zilei.

Orice poate suna pentru a găsi un sfat oportun şi o vorbă bună, de încurajare. Voluntarii şi angajaţii care operează acest număr de telefon spun că răspund la mii de apeluri din partea bătrânilor singuri.

Doar în anul trecut, operatorii au preluat peste 13 mii de apeluri la această linie telefonică.

Din punct de vedere statistic, populaţia României este tot mai îmbătrânită. Există circa 3,72 milioane de persoane trecute de 65 de ani, adică peste 19% din populaţia ţării, iar numărul acestora este în continuă creştere.

În România, se preconizează că, până în anul 2050, persoanele vârstnice vor reprezenta aproape o treime din populația României, iar ponderea persoanelor în vârstă de peste 80 de ani vă crește de la nivelul actual de 4,8% la 8,5%, potrivit Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.

Cu ce fel de probleme sună bătrânii la această linie telefonică?

În afirmaţiile sale, „Ne-au apelat pentru informații legate de cum pot obține un serviciu de îngrijire la domiciliu sau un loc într-un cămin, ne-au apelat având probleme financiare.

Când se simt singuri ne mai apelează, astfel sunt incluși în programul nostru de reapelare”, explică Roxana Monocea, coordonatorul proiectului, pentru stirileprotv.ro.

La rândul său, „Noi încercam să îi conectăm cu soluții pentru ele, unele soluții oferite de către cei la nivel local, alte unități neguvernamentale, sau autorități locale, alte soluții prin programele noastre.

Suntem o societate care nu s-a adaptat la această populație crescută de seniori și România nu are încă soluții pentru ei”, a adăugat şi Mugurel Mărgărit de la Fundaţia Regală Margareta a României.

În opinia sa, „Sunt văduvă, locuiesc singură, şi pentru mine dânșii sunt a doua familie.

Mă sună în fiecare saptămână, mă întreabă ce am făcut, cum mă simt, dacă am luat medicamentele, dacă mai fac mișcare, foarte mult mă ajută, din toate punctele de vedere”, a mărturisit o pensionară care a apelat acest serviciu telefonic.

În contextul social, statul român nu mai oferă acest tip de serviciu pentru bătrâni. Au existat câteva linii telefonice operate de Direcţiile de Asistenţă Socială, pe perioada pandemiei, însă apoi au fost închise.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online