Dosarul Revoluției din decembrie 1989 va avea termenul la camera preliminară pe 27 ianuarie 2023

Foto: digi24.ro
161

O serie de rapoarte secrete declasificate în ultimii cinci ani și postate într-o arhivă aflată pe pagina de internet a Agenției Centrale de Informații (n.red. CIA – serviciul secret extern al SUA) prezintă Revoluția Română din 1989 într-o nouă lumină. Agenții americani prezenți pe teritoriul țării noastre la momentul respectiv au notat că noul guvern era preocupat să satisfacă „setea de sânge” a publicului, iar schimbările erau „doar de fațadă”.

În contextul dosarului Revoluției din decembrie 1989, acesta va avea termenul la camera preliminară pe 27 ianuarie 2023, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În acest dosar, sunt vizați următorii inculpați:

  • Ion Iliescu, în calitate de fost președinte al României;
  • Gelu Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru;
  • Iosif Rus, în calitate de fost șef al Aviației Militare.

Trebuie menționat că principalele acuzații aduse acestora sunt inducerea în eroare a opiniei publice și amplificarea psihozei generalizate a terorismului în perioada 22 decembrie – 30 decembrie 1989.

Rapoartele secrete declasificate de CIA prezintă Revoluția Română din 1989 într-o altă lumină

Mai multe rapoarte secrete declasificate în ultimii cinci ani și postate într-o arhivă aflată pe pagina de internet a CIA prezintă Revoluția Română din 1989 într-o altă lumină. Potrivit unui astfel de raport, redactat pe 28 decembrie 1989, agenții americani prezenți pe teritoriul țării noastre observau o schimbare „de fațadă” a regimului politic, în care luptătorii anticomuniști fuseseră complet ignorați iar noul guvern era preocupat să satisfacă „setea de sânge” a publicului.

În cadrul acestor rapoarte, trebuie menționat că termenul de „revoluție” nu a fost folosit nicăieri în cuprinsul rapoartelor CIA despre evenimentele din decembrie 1989. Termenul preferat a fost cel de „protest”, potrivit informațiilor publicate pe site-ul cia.gov și preluate de fanatik.

Astfel, „Marți, noul guvern a plasat forțele de ordine internă și cele de grăniceri în subordinea ministrului Apărării și a dat un nou ultimatum trupelor de Securitate să se predea. Guvernul a făcut apel către civili să predea armele primite pentru a-l învinge pe Nicolae Ceaușescu. (…) Aproape o jumătate din oamenii Securității din Timișoara, adică în jur de 200, au fost uciși, capturați sau au scăpat.

Noul guvern caută un mod de operare pentru trupele de ordine internă să meargă în țară și să pună capăt amenințării unor contraatacuri. În unele cazuri, probabil se va oferi amnistierea, în schimbul predării fără luptă. În acest timp, se vor iniția acțiuni militare agresive, pentru a satisface setea de sânge a populației”, este scris în raportul publicat pe site-ul CIA.

De asemenea, agenții americani au amintit de fostul viceprim-ministru Gheorghe Oprea, care a negat, inițial, existența unei revolte populare, după care, în doar câteva ore, a schimbat cu totul registrul.

Acesta a revenit de urgență din Turcia, acolo unde se afla la un forum economic, pentru a se alătura Frontului Salvării, susținând că Nicolae Ceaușescu „merita să moară”.

„În acest timp, vice-președintele Mazilu a spus, ieri, că România nu mai este un stat comunist. Declarația lui a fost contrazisă de un grup de studenți care demonstrează în Timișoara, după ce oficialii de la București au refuzat se întâlnească cu liderii acestora, la Craiova. Tinerii lideri pro-democratici au fost îndepărtați din poziții-cheie ale guvernului, atât din București cât și din alte orașe”, este scris în raport.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online