Eugen Tomac: Nu intrăm în Schengen nici în 2023 și nici în 2024

116

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP) a declarat că România nici în anul 2024 nu va adera la Spațiul Schengen, pentru că nu există nicio opțiune în acest sens.

Astfel, Eugen Tomac a vorbit, în emisiunea Talk News de la Prima News TV despre şansele României de aderare la spaţiul Schengen. Acesta a declarat că în anul 2023 nu vom intra în Schengen și nici în 2024, pentru că nu avem nicio opţiune.

Mai mult, eurodeputatul a mai arătat că dialogul politic va continua însă cunoscând mecanismele, îi este clar că nu vom intra în spaţiul Schengen în acest an, pentru că s-au împărţit rolurile bine, Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria, iar noi nu intrăm separat.

În opinia sa, „Nu intrăm în 2023 şi nu intrăm nici în 2024, ca să fi lucrurile clare. Nu intrăm, nu avem nicio opţiune, din păcate.”, a afirmat europarlamentarul PMP Eugen Tomac despre aderarea României la Spațiul Schengen.

În contextul politico-european, eurodeputatul a adăugat că Consiliul Uniunii Europene se scaldă într-o secretomanie incredibilă, pentru că nici până în prezent nu s-a publicat minuta Consiliului JAI prin care România şi Bulgaria nu au fost acceptate, precizând că a primit un răspuns că va mai dura 15 zile până când secretariatul va putea redacta această minută.

România nu poate intra separat în Schengen de Bulgaria

În afiramţiile sale, „De ce întârzie această minută şi de ce statul român, prin ministerul de Interne, pentru că ei au reprezentant acolo, permite acest lucru, greşeşte enorm.”, a evidențiat Eugen Tomac, precizând că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis se hotărâşte să atace la Curtea Europeană de Justiţie Consiliul UE nu o va putea face, pentru că nu va mai dispune de timp.

Astfel, „Mi se pare o gafă monumentală pe care Guvernul o face la ora actuală, pentru că este inacceptabil să nu pui în mişcare un întreg mecanism pentru a obţine ceea ce ne trebuie de drept.”, a arătat Eugen Tomac.

În concluzie, „Dialogul politic va continua însă cunoscând mecanismele, îmi este clar că nu vom intra în spaţiul Schengen în acest an, pentru că s-au împărţit rolurile bine, Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria iar noi nu intrăm separat, ar fi un dezastru şi pentru noi şi pentru bulgari să încercăm să intrăm separat, pentru că ar complica şi mai mult negocierile.”, a precizat eurodeputatul.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online