IBM a anunțat că va concedia 3.900 de angajați

189

În data de 25-01-2023, IBM a anunțat că va concedia 3.900 de angajați și că a ratat ținta anuală de numerar, atenuând astfel depășirea estimărilor privind veniturile obținute în trimestrul al patrulea.

Astfel, James Kavanaugh, directorul financiar de la IBM, a explicat că firma este în continuare „angajată în cercetare și dezvoltare în relația cu clienții”, relatează agenția de presă Reuters.

Concret, aceste concedieri de la IBM, care sunt legate de divizarea afacerii sale Kyndryl și a unei părți din unitatea de inteligență artificială Watson Health, vor cauza o taxă de 300 de milioane de dolari americani în perioada ianuarie-martie, a precizat compania respectivă.

În contextul financiar, fluxul de numerar al IBM pentru 2022 a fost de 9,3 miliarde de dolari americani, fiind sub ținta de 10 miliarde de dolari americani din cauza nevoilor de capital de lucru mai mari. IMB a prognozat deja o creștere anuală a veniturilor sale mai slabă decât cea de 12% pe care a raportat-o anul trecut, în condițiile în care cererea de digitalizare a afacerilor, cerere generată de pandemie provocată de coronavirus, a făcut loc unor cheltuieli prudente din partea clienților, pe fondul temerilor tot mai mari legate de recesiune.

În luna octombrie 2022, IBM a semnalat o slăbiciune în ceea ce privește noile rezervări în Europa de Vest, în timp ce Accenture Plc (companie similară) a remarcat reducerea activității de consultanță. În noiembrie 2022, Cognizant Technology Solutions Corp și-a redus prognoza pentru 2022 din cauza unei scăderi a contractelor.

Veniturile totale au rămas stabile la 16,69 miliarde de dolari americani în perioada menționată, comparativ cu estimările analiștilor economici de doar 16,40 miliarde de dolari americani, potrivit Refinitiv. Pentru 2022, IBM a înregistrat o creștere a veniturilor sale de 5,5%, cea mai mare din ultimul deceniu.

Alphabet va concedia circa 12.000 de angajați, reprezentând 6% din forța de muncă

La rândul său, Alphabet, compania-mamă a Google, a anunțat recent că va elimina aproximativ 12.000 de locuri de muncă, reprezentând 6% din forța sa de muncă.

În opinia sa, Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, a scris într-o notă adresată personalului companiei că Alphabet și-a mărit rapid numărul de angajați în ultimii ani „pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi.”

Astfel, „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile care ne-au condus aici”, a spus el, relatează sursa citată anterior.

Anunțul Alphabet a fost făcut la câteva zile distanță după ce Microsoft, rivalul său, a transmis că va concedia 10.000 de angajați.

În contextul muncii, concedierile de la Alphabet afectează echipe din întreaga companie, inclusiv recrutarea și unele funcții corporative, plus unele echipe de inginerie și produse. Aceste concedieri sunt globale și au impact imediat asupra personalului din Statele Unite ale Americii. Alphabet a trimis deja un e-mail angajaților afectați de aceste concedieri. Procesul va dura mai mult în unele state din cauza legilor și practicilor locale de angajare.

Acest anunț a venit într-o perioadă de incertitudine economică, dar și de promisiuni tehnologice, în care Google și Microsoft au investit în inteligență artificială generativă.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online