În data de16 ianuarie a fost organizată o nouă videoconferință între CNPP România şi INSP Italia

129

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii din ţara noastră este cel care a dat vestea pentru românii care au lucrat în Italia și au dreptul la pensie comunitară.

Astfel, preşedintele Casei de Pensii, a anunțat că în data de 16 ianuarie a fost organizată o nouă videoconferință între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România și Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia.

În precizările sale, „Delegația CNPP a fost condusă de mine, iar delegația INPS de către domnul director Massimo Colitti, fiindu-ne alături colegi din cadrul compartimentelor de specialitate.

Evenimentul de astăzi continuă seria de consultări tehnice bilaterale desfășurate, la inițiativa părții române, între CNPP și INPS, cu scopul eficientizării colaborării bilaterale, în favoarea solicitanților comuni de drepturi de pensie.

În urma cooperării bilaterale intense, foarte multe dintre dosarele restante au fost finalizate și au fost identificate soluții pentru fluidizarea schimbului de formulare europene și eliminarea întârzierilor acumulate”, a transmis preşedintele Casei de Pensii.

Informații importante pentru românii care au lucrat în Italia

În plus, Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a menționat că în cadrul videoconferinței a fost analizat stadiul colaborării și schimburilor de informații și documente dintre casele teritoriale de pensii din România și instituțiile competente din Italia.

Astfel, „Pe parcursul videoconferinței desfășurate astăzi, a fost analizat stadiul colaborării și schimburilor de informații și documente dintre casele teritoriale de pensii din România și instituțiile competente din Italia, cele două părți concentrându-se asupra posibilităților de îmbunătățire a dialogului interinstituțional, în vederea creșterii vitezei de soluționare a cererilor de pensie comunitară, facilitat inclusiv prin trecerea completă la schimbul electronic de date prin intermediul platformei EESSI.

Partea română a subliniat necesitatea finalizării dosarelor de pensie comunitară instrumentate în comun, prin emiterea, de către partea italiană, a deciziilor de pensie proprii, aspect asupra cărora suntem sesizați de către cetățenii români stabiliți în România și care așteaptă obținerea drepturilor de pensie din Italia”, a explicat Daniel Baciu.

CNPP acordă o atenție prioritară optimizării colaborării dintre România si Italia

Din informaţiile lui Daniel Baciu, reiese că CNPP va continua să acorde atenție prioritară optimizării colaborării dintre România si Italia, pentru soluționarea cererilor de pensie comunitară.

Aşadar, „Cu aceeași ocazie, s-a discutat despre identificarea unor soluții pentru facilitatea soluționării cererilor de pensie de urmaș adresate INPS de către elevii sau studenții români care locuiesc și studiază în România, dosare asupra cărora se înregistrează întârzieri în emiterea deciziilor de pensie de către INPS.

Reamintim, pe această cale, importanța transmiterii documentelor de vechime în muncă realizată în România anterior datei de 01 aprilie 2021, care să fie lizibile, complete și certificate pentru conformitate cu originalul către Casa teritorială competentă din România, prin intermediul INPS, odată cu transmiterea cererii de pensionare, conform legislației în vigoare în România.

CNPP va continua să acorde atenție prioritară optimizării colaborării dintre România si Italia, în vederea soluționării cu celeritate a cererilor de pensie comunitară, în cazul foștilor asigurați ai celor două sisteme de pensii”, a mai scris Daniel Baciu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online