Inimile puilor mamiferelor marsupiale își păstrează capacitatea de a se regenera timp de câteva săptămâni de la naștere

25

O nouă descoperire ar putea revoluționa medicina și ar contribui la salvarea a milioane de vieți. Cercetătorii din Japonia au descoperit că inimile puilor mamiferelor marsupiale își păstrează capacitatea de a se regenera timp de câteva săptămâni de la naștere. Folosind aceste date, echipa niponă de la RIKEN BDR a reușit să regenereze inimile unor șoareci, care fuseseră deteriorate la o săptămână după naștere.

Regenerarea inimii umane ar putea fi, în curând, posibilă

Datorită descoperirilor cercetătorilor japonezi, publicate în revista științifică Circulation, informaţiile ar putea să contribuie la dezvoltarea unor medicamente regenerative pentru afecțiuni ale inimii, potrivit Thebrighterside.

În lume, afecțiunile cardiace sunt o cauză principală de deces și sunt asociate cu numeroase alte boli secundare. Pentru oameni și alte mamifere, mușchiul cardiac deteriorat, așa cum se întâmplă după un atac de cord, nu poate fi ”reparat” în mod natural, deoarece celulele musculare ale inimii mature nu se regenerează.

Regenerarea inimii implică formarea de noi celule

Din punct de vedere medical, ca și în cazul regenerării unor țesuturilor, regenerarea inimii implică formarea de noi celule, care poate avea loc doar prin procesul diviziunii celulare. În prezenta descoperire se arată că la majoritatea inimilor unor mamifere, diviziunea celulelor musculare este posibilă imediat după naștere, dar dispare rapid după câteva zile.

De ce este posibilă creșterea post-natală a inimii la unele marsupiale?

Se ştie că spre deosebire de alte mamifere, marsupiale precum cangurii și urșii koala se nasc într-o stare subdezvoltată și multe dintre organele lor interne continuă să crească și după naștere, inclusiv inimile. Cu toate acestea, nu se cunosc prea multe lucruri despre capacitatea lor de regenerare a inimii.

În acest sens, echipa experților japonezi de la RIKEN BDR a emis ipoteza că această creștere post-natală a inimii la unele marsupiale este posibilă deoarece celulele inimii și mușchilor își păstrează capacitatea de a se diviza. Acest lucru ar permite inimii să se regenereze.

Leziunile cardiace induse experimental s-au ameliorat de la sine în decurs de o lună

Graţie acestei descoperiri, ei și-au propus să testeze această teorie și au observat că inimile marsupialelor au continuat să crească și câteva săptămâni după naștere, pentru că celulele inimii au continuat să se dividă timp de mai multe săptămâni după naștere.

Astfel că leziunile cardiace induse experimental s-au ameliorat de la sine în decurs de o lună, sugerând faptul că atâta timp cât celulele inimii continuă să se dividă, inima se poate regenera.

Noi abordări terapeutice pentru tratarea bolilor cardiovasculare

Aşadar, după cum a subliniat profesorul Wataru Kimura, „dacă vom putea exploata calea moleculară care determină capacitatea de regenerare cardiacă, vom putea stabili noi abordări terapeutice pentru tratarea bolilor cardiovasculare”.

În observaţiile sale, „Un lucru extrem de interesant este modul în care puii de marsupialele își păstrează capacitatea de regenerare în mediile extra-uterine”, spune Kimura. „Răspunsurile la aceste întrebări ar putea duce la terapii care să contribuie la regenerarea inimii în cazul oamenilor”, susține profesorul.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata