Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a mai spus că toți copiii trebuie să crească într-o familie şi nu în plasament

52

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că aceste instituții vor fi închise definitiv până în 2024. Nouă dintre ele vor pune lacătul pe ușă până la finalul anului.

Astfel, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a publicat, vineri, pe pagina de Facebook, un mesaj prin care anunță că toate centrele de plasament din România vor fi închise în următorii ani.

Momentan, la nivel național, mai sunt 73 de centre de plasament, după cum arată ministrul Gabriela Firea în postarea de pe rețelele de socializare. Oficialul român a mai spus că odată cu închiderea acestora, copiii care se află în grija statului vor crește în medii mai prietenoase.

Din numărul total de centre de plasament, 9 se vor închide până la finalul acestui an.

În informaţiile sale, „În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România. Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024. Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani…”, arată fostul edil al Capitalei.

Toți copiii trebuie să crească într-o familie

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a mai spus că toți copiii trebuie să crească într-o familie, iar pentru cei care se află în grija statului trebuie să fie create astfel de condiții.

În opinia sa, „Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament”, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe rețelele de socializare.

Cele mai bune soluții pentru copiii care se află în grija statului sunt reintegrarea în familie sau adopția, spune Gabriela Firea, care adaugă că dacă aceste opțiuni nu sunt posibile, atunci mai există alte două soluții, fiind vorba despre asistenții maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial.

Ministrul Gabriela Firea mai spune că, în prezent, în România sunt 73 de centre de plasament clasice, în care stau aproximativ 1.900 de copii. Pe lângă cele nouă centre de plasament care vor fi închise până la finalul acestui an, alte 52 de astfel de locații vor fi închise anul viitor.

Drept urmare, ultimele 12 centre de plasament for dispărea peste doi ani.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro