Mircea Geoană: Subestimarea Federației Ruse este periculoasă, subliniind că liderul de la Kremlin se pregătește pentru un război de durată

111

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut un anunț dur cu privire la planul liderului de la Kremlin în Ucraina.

Astfel, Mircea Geoană, a declarat, în cadrul reuniunii șefilor militari ai Apărării din Alianță că anul acesta va fi unul dificil.

De asemenea, el mai spune că este nevoie ca Alianța Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să sprijine Ucraina oricât de mult ar dura războiul.

În opinia sa, „Acum un an, Vladimir Putin a început un război pentru a prelua controlul asupra Ucrainei și a răpi libertatea oamenilor săi. Dar a subestimat priceperea şi curajul poporului, forţelor armate şi conducerii ucrainene.

A subestimat unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina. A subestimat reacţia ţărilor noastre. Oferim asistență fără precedent pentru dreptul Ucrainei de a se apăra. Acest lucru a făcut diferenţa pe câmpul de luptă. Acest ajutor este esenţial pentru a contura viitorul Ucrainei”, a spus Mircea Geoană.

Rusia nu trebuie subestimată

Însă, secretarul general adjunct al NATO a mai spus că subestimarea Federației Ruse estet periculoasă, subliniind că liderul de la Kremlin se pregătește pentru un război de durată.

Astfel, „Vladimir Putin se pregătește pentru un război de durată. A mobilizat deja încă 200.000 de oameni care se antrenează acum, a crescut producţia militară, caută să facă rost de arme de la alte regimuri autoritare, inclusiv Iran.

Dar, cel mai important, nu aveam nicio indicaţie că planurile sale s-au schimbat. Aşa că trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Anul 2023 va fi un an dificil şi trebuie să sprijinim Ucraina oricât de mult ar dura totul”, mai spune Mircea Geoană.

Trebuie îndeplinite directivele de la Summitul de la Madrid din 2022

În contextul european, secretarul general adjunct al NATO a mai spus că trebuie îndeplinite directivele de la Summitul de la Madrid, cel care a avut loc anul trecut.

Aşadar, ”În acelaşi timp, trebuie să împlinim directivele luate de liderii noştri la Summitul de la Madrid de anul trecut. Trebuie să ne întărim apărarea pentru a face faţă atacurilor din orice direcţie. S-au făcut progrese în extinderea rapidă a grupurilor noastre de luptă de pe flancul estic până la nivelul de brigadă. Am pus mai multe trupe în alertă.

De asemenea, ne continuăm măsurile de a livra noul Model de Forţă, dar ne continuăm şi planurile de apărare a locaţiilor-cheie sau relevante, stabilite de Alianţă, pe toate direcţiile strategice”, a transmis Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online